Aroganţa de om cu bani şi mândria de a fi incult

maimuta cu banana

Povesteşte Alex Ştefănescu în cartea Jurnal secret. Noi dezvăluiri: “Sunt la World Trade Center, la lansarea noii serii a emisiunii „Zece pentru România”, realizate de Mihai Tatulici pentru Realitatea TV.  În prim-plan nu mai sunt politicienii, analiştii politici ş.a.m.d., ci istoricii, arhitecţii, avocaţii, medicii chirurgi şi scriitorii. Eu reprezint (apăr, ilustrez) ideea de scriitor. Totul decurge bine până în clipa în care intră în discuţie, intempestiv, Gigi Becali, agitându-şi braţele, încruntându-se, schimbându-şi nervos poziţia în scaun. În mod evident nemulţumit de propria lui capacitate de exprimare, crede că obţine un surplus de elocvenţă prin bâţâieli şi grimase.

Privit de la distanţă, cu îngăduinţă, poate fi considerat simpatic, ca un copil răsfăţat şi burzuluit. Dar dacă începi să-l asculţi cu atenţie, nu se poate să nu te indigneze misoginismul lui primitiv, fanfaronada, aroganţa de om cu bani şi mai ales mândria de a fi incult. Oameni de mare valoare prezenţi aici – arhitectul Alexandru Beldiman, chirurgul Irinel Popescu şi alţii  – tac, jenaţi. Iar dacă încearcă să vorbească, nu pot s-o facă, pentru că „burghezul gentilom” al zilelor noastre monologhează fără întrerupere, ţinând microfonul strâns în mână, ca o maimuţă care nu vrea să renunţe la o banană.

La un moment dat pretinde că, dacă ar fi consultată populaţia, care  îl iubeşte, l-ar desemna tot pe el drept cel mai bun istoric, cel mai bun arhitect, cel mai bun avocat, cel mai bun medic, cel mai bun scriitor. Nu mă pot abţine şi îi explic că este inexistent ca scriitor şi, din nefericire, şi ca cititor. Există doar ca… personaj. Se dezlănţuie o polemică între Gigi Becali şi mine (dacă polemică se poate numi confruntarea dintre interjecţii şi cuvinte) căreia îi pune capăt, cu greu, Mihai Tatulici.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: