Linia Maginot – Dicţionar de termeni istorici

linia Maginot

Linia Maginot – Barieră defensivă aflată în nord-estul Franţei, construită în anii 1930. Denumită în onoarea principalului ei creator, Andre Maginot, reprezenta o întărire defensivă ultramodernă de-a lungul frontierei franco-germane.

Construită din beton gros şi echipată cu tunuri grele, oferea locuri de cazare, depozite şi linii ferate subterane. Linia se termină la frontiera dintre Franţa şi Belgia, pe care forţele germane au trecut-o în mai 1940. Acestea au invadat Belgia (10 mai), au traversat râul Somme, au atacat extremitatea de nord a liniei (12 mai), continuând să înainteze apoi în spatele ei; linia a devenit astfel inutilă.

Reclame

2 răspunsuri

  1. Linia Maginot a fost construită degeaba pentru că aliaţii francezilor, belgienii n-au permis construirea acestui fort defensiv pe graniţa cu statul lor.
    Pădurea Ardennes a fost lovitura de graţie pe care Hitler a dat-o francezilor, în sud, care nu credeau că se va putea trece prin acea pădure foarte deasă şi destul de înaltă.
    Lovitura de seceră plănuită foarte atent de către liderul nazist a facut posibilă ocuparea Franţei de către Germania Nazistă ( francezii aveau toată armata staţionată pe teritoriul belgian, tactică prost gândită pentru că Luftwaffe a spulberat-o cu avioanele Stuka destul de uşor, ).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: