Originea istoricului Gheorghe I. Brătianu

Gheorghe Bratianu

De o copilărie şi o educaţie familială cu totul „specială” a beneficiat Gheorghe I. Brătianu (1898-1953), care era fiul lui Ion I.C. Brătianu şi nepot al lui I.C. Brătianu, ambii prim-miniştri şi „ctitori” ai statului naţional modern, bunicul fiind artizanul dobândirii Independenţei, tatăl al realizării României Mari. După mamă se trăgea din familia fanariotă Moruzi, ce a dat doi domnitori în ambele Principate în a doua jumătate a veacului XVIII şi începutul celui următor, dar şi din Sturdza. Mama, Maria Moruzi, se căsătorise în 1889 cu fiul lui Al. I. Cuza – rezultat din relaţia acestuia cu Maria Obrenovici –, tot Alexandru, care însă a murit la scurtă vreme. Prin moştenire, văduva Maria Moruzi locuia la castelul de la Ruginoasa, unde a invitat să locuiască şi pe tânărul Ion (Ionel) I.C. Brătianu, proaspăt inginer ce lucra la calea ferată Iaşi – Paşcani. Între cei doi s-a înfiripat o idilă, în urma căreia s-a născut Gh.I. Brătianu, părinţii căsătorindu-se formal doar pentru a legitima copilul, după care s-au şi despărţit, fiecare având propria viaţă.

În aceste împrejurări, Gheorghe Brătianu a rămas în grija mamei, înconjurat mai ales de rude femei şi fiind tratat mai mult ca o „fată”, cunoscându-şi tatăl abia în 1909, cu ocazia tentativei de asasinare a acestuia. Ulterior, întâlnirile au devenit tot mai dese, viitorul istoric fiind periodic prezent în familia Brătienilor, cu tot ceea ce presupune acest lucru.

Aşadar, Gh.I. Brătianu a petrecut anii cei mai semnificativi ai educaţiei sub grija atentă a mamei, mai întâi la Ruginoasa, apoi la Iaşi, în locuinţe pline de o mare încărcătură simbolică, făcând „şcolile” în particular, cu preceptori, luând lecţii de dans, de scrimă etc, aşa cum se obişnuia în casele celor avuţi. Cu alte cuvinte a fost un privilegiat, în primul rând prin familie, beneficiind de o educaţie aleasă, având dascăli de înaltă ţinută morală şi profesională.

sursa: Lucian Nastasă, Suveranii universităţilor româneşti, Cluj-Napoca, Editura Limes, 2007, pag. 137-138

Un răspuns

  1. Nu aveti cateva legende despre : Tudor Vladimirescu , Bratianu , Golescu , Alexandru Ioan Cuza , Independenta Romaniei sau despre Statul National Unitar Roman (1918) ??? Daca aveti va rog sa imi spuneti . Multumesc frumos .

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: