Stendhal acuzat de tentativă de asasinat!

Stendhal acuzat de tentativa de asasinat1783   Venirea pe lume a lui Henri Beyle (Stendhal) a fost un prilej de bucurie pentru familia sa. Rudele apropiate şi-au exprimat de la început, fără rezerve, buna impresie pe care le-a lăsat-o copilaşul. Astfel, unchiul micului Henri, cu tact şi sensibilitate, îşi tachina sora din cauza urâţeniei copilului, care avea, după părerea lui,  un cap enorm şi chel, iar mătuşa lui, Seraphie, o femeie sensibilă care uitase să se mărite, povestea pe un ton blând că nepotul ei era un monstru precoce care scandaliza prin comportamentul lui pe toţi reprezentanţii conformismului din familie.

Era clar că mătuşa ţinea mult la micuţul Henri, altfel nu ar fi spus tuturor despre fericita întâmplare când Henri, care era deja mare – avea vreo patru ani – şi responsabil pentru faptele sale, în timp ce se juca, cocoţat pe pervazul unei ferestre, a scăpat din mână un cuţit de bucătărie care a căzut în stradă, la depărtare de câţiva paşi de doamna C., faimoasă în tot oraşul pentru răutatea ei. Mătuşa Seraphie, cu inima îndurerată, l-a acuzat categoric în faţa întregii familii de tentativă de asasinat împotriva virtuoasei doamne!

1799   Henri Beyle părăseşte Grenoble, oraşul copilăriei sale fericite. În ultima clipă, chiar atunci când trăsura se pune în mişcare, băiatul aruncă o privire de adio asupra tatălui său care plânge. Ce simte atunci Henri? Duioşie, recunoştinţă sau remuşcare? Inima lui Henri tremură de emoţie. Se rupe de familie cu o singură dorinţă: de a nu se mai întoarce niciodată în mediul acela mărginit şi meschin!

Un răspuns

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: