Prima iubire a lui Stendhal

iubire

Pe la 15 ani, în inima neastâmpărată de adolescent a lui Henri Beyle (Stendhal) năvălesc două pasiuni: teatrul şi dragostea, contopite pentru moment în persoana domnişoarei Virginie Kably, actriţă la teatrul din Grenoble. În picioare, la parter, Henri o mănâncă din ochi, nu pierde o silabă din rolul ei şi e gelos pe actorul care, jucând rolul masculin, îşi permite să-i facă declaraţii de dragoste.

Numele ei pe afişele care anunţă spectacolul îi provoacă o voluptate nespusă şi în ziua în care îndrăzneşte să ceară unui indiferent adresa domnişoarei Kably, are impresia că a îndeplinit actul cel mai curajos din viaţa lui.  O mare doză de curaj îi trebuie în continuare ca să-şi facă uneori drum pe Rue des Clercs unde locuieşte stăpâna gândurilor sale. Dar când într-o dimineaţă, pe negândite, o zăreşte plimbându-se prin grădina publică, intră într-o panică nebună şi o ia la fugă în direcţia opusă!

Când angajamentul domnişoarei Kably la teatrul din Grenoble ia sfârşit şi actriţa părăseşte oraşul, Henri e disperat şi multă vreme după aceea, sfâşietoarea renunţare la iubita visurilor sale l-a împiedicat să mai asiste la un spectacol.

sursa: Iulia Soare, Stendhal, Bucureşti, Editura Tineretului, 1957, pag. 32-33

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: