Sora lui Einstein

Albert Einstein si sora sa, Maria (Maja)

Sora lui Einstein, Maria (poreclită Maja), i-a fost prietena cea mai apropiată în copilărie. Născută în anul 1881, era numai cu doi ani mai mică decât Albert, iar el a avut întotdeauna o atitudine protectoare faţă de ea. Au cutreierat satele Germaniei pe vremea când erau copii, hoinărind cel mai adesea în jurul lacurilor de lângă Munchen. A fost companionul său constant până când tânărul s-a separat de familie, în anul 1894; ea s-a mutat împreună cu părinţii în Italia din cauza serviciului tatălui, în vreme ce Albert a rămas în Germania pentru a-şi termina studiile la München. Nici măcar această primă despărţire nu i-a împiedicat să rămână apropiaţi. Se spune că cei doi se înţelegeau perfect unul pe celălalt. A fost o relaţie unică în viaţa lui Einstein. Deşi ulterior a fost înconjurat de numeroase persoane, Maja a rămas o constantă în viaţa sa.

Bineînţeles că şi cei mai buni fraţi au momentele lor de rivalitate; se pare că, într-un moment de nervozitate, Einstein a aruncat cu o bilă de popice înspre ea. Din fericire, cei doi au depăşit incidentul cu pricina. 🙂

În cele din urmă, Maja s-a căsătorit cu Paul Winteler, fiul directorului şcolii pe care o frecventase Einstein pe vremea când se aflase la Arrau. Albert a devenit un apropiat al familiei Winteler, întreţinând o strânsă prietenie cu Paul şi cu surorile acestuia, Maria şi Ana. (Mai târziu, Ana s-a căsătorit cu unul dintre cei mai buni prieteni ai savantului, Michele Besso.)

În anul 1939, la vremea când evreii au început să fie prigoniţi din ordinul lui Mussolini, Maja locuia la Florenţa. După ce a emigrat în Statele Unite în acelaşi an, Maja s-a mutat în casa fratelui său din Princeton, New Jersey. Soţul ei s-a mutat la Geneva, împreună cu sora lui, Ana, şi cu familia acesteia. Maja a locuit în aceeaşi casă cu Albert până când s-a stins din viaţă, în 1951. Einstein a fost foarte ataşat de sora lui până în ultima clipă a vieţii ei.

Din nefericire, Maja nu şi-a mai revăzut soţul după ce s-a stabilit în America. Deşi cuplul hotărâse să se reunească ta încheierea războiului, Maja a suferit un accident vascular care a făcut imposibilă pentru ea orice călătorie.

În anul 1924, Maja a publicat o biografie a celebrului ei frate, iar mare parte din cunoştinţele noastre despre copilăria acestuia se datorează scrierilor ei.

sursa: Cynthia Phillips, Shana Priwer, 101 lucruri inedite despre Einstein. Sex, ştiinţă și misterele universului

Un răspuns

  1. textul este gresit, în primul rând Einstein s-a nascut in 1879, deci sora lui daca s-a născut in 1881, inseamna ca era cu doi ani mai mare si nu mai mica,,,,,,,,,,,,apoi ,,in 1984 s-au mutat in Italia……………ce vorbiti poate a-ți vrut sa scrieti 1884, s-au 1894,,,,,,,,,,,,,,,mai multa atentie……………….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: