Lermontov – „Mă aşteaptă un mormânt scăldat în sânge”

Mihail Lermontov

Mihail Iurievici Lermontov  (1814-1841) şi-a prevăzut sfârşitul scriind, la 11 iunie 1831, „mă aşteaptă un mormânt scăldat în sânge”.

Un duel absurd   Exilat de ţar şi bolnav fiind, s-a oprit în Piatigorsk, orăşelul de la poalele munţilor Caucaz. Tot aici venea să se trateze un oarecare Martynov, un îmbogăţit de pe urma comerţului cu vinuri. Era îmbrăcat fistichiu şi într-o zi Lermontov a compus nişte versuri la adresa lui Martynov, pe care a avut imprudenţa de a i le citi. Martinov s-a supărat şi l-a provocat la duel. Degeaba a încercat Lermontov să-i explice că totul n-a fost decât o glumă. Martynov s-o arătat neclintit în hotărârea sa. Lermontov a încercat din nou să-l convingă, arătându-se gata să-i ceară scuze oriunde ar cere-o Martynov. Zadarnic!

Ajungând la Tarhani, loc unde a avut loc duelul, Martynov îi spune lui Lermontov: „Trage! Trage !”. Trebuia să tragă mai întâi Lermontov. El a tras, dar în aer, sperând că Martynov va reveni la sentimente mai bune şi va renunţa şi el. Degeaba! Martynov n-a înţeles gestul mărinimos al lui Lermontov. A ochit şi a tras drept în inimă. Moartea lui Lermontov s-a produs instantaneu.

Nu s-a respectat nici măcar regulamentul duelului, care prevedea că, în cazul când adversarul nu consimte să tragă şi el în aer, atunci cel care a tras primul să poată trage a doua oară în celălalt care refuză împăcarea. În asemenea situaţie, acest caz se poate considera un omor premeditat, iar Martynov un asasin.

sursa: Almanahul Luceafărul, 1986

Un răspuns

  1. mda, se poate spune ca a fost crima cu premeditate daca a fost incalcata regula uelului

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: