Şase soţii pentru un moştenitor

Henric VIII si cele 6 sotii ale sale

În toate timpurile prima îndatorire a unui rege a fost să asigure succesiunea familiei dând ţării un moştenitor – preferabil de sex masculin. În secolul al XVI-lea, eforturile regelui Henric al VIII-lea al Angliei de a avea un urmaş au dus la ruptura cu Roma şi la fondarea Bisericii Angliei.

În 1509, anul în care îi succeda tatălui pe tronul Angliei, Henric s-a căsătorit cu Catherina de Aragon, fiica suveranilor spanioli Ferdinand şi Isabella şi văduva fratelui său mai mare, Arthur. După ce primii patru copii ai lor s-au născut morţi sau au murit de mici, în 1516 Catherina a născut o fiică, Maria. Nu a fost de-ajuns pentru Henric, care o voia de soţie pe Anne Boleyn. Convingându-se pe sine însuşi că mariajul cu Catherina violase regula biblică împotriva căsătoriei cu văduva unui frate, regele i-a cerut Papei anularea.

Când Papa a refuzat, Henric l-a silit, în mai 1533, pe Thomas Cranmer, arhiepiscopul de Canterbury, să declare căsătoria dintre el şi Catherina drept nulă şi neavenită. Între timp, Henric se căsătorise deja în secret cu Anne Boleyn, iar în septembrie se năştea fiica lor, Elizabeth. Dar cum nici Anne nu reuşise să aducă pe lume un moştenitor de sex masculin, Henric a judecat-o sub acuzaţia falsă de adulter şi a executat-o în 1536. Imediat după acea regele s-a căsătorit cu Jane Seymour, care în anul următor murea dând naştere unui băiat, Eduard.

Henric s-a mai căsătorit de încă trei ori: cu Anne de Cleves, de care a divorţat în 1540; cu Catherine Howard, executată pentru adulter în 1542; şi cu de două ori văduva Catherine Parr, care a supravieţuit morţii lui din 1547. Nici una dintre ele nu i-a născut un urmaş.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: