Familia lui Einstein. Copilăria unui geniu

Albert Einstein s-a născut la Ulm, în Germania, la 14 martie 1879, fiind primul copil al cuplului Hermann şi Pauline Einstein, o familie de germani-evrei din clasa de mijloc. În 1880, Hermann şi Pauline şi-au mutat domiciliul micii lor familii la Munchen, acolo unde, un an mai târziu, s-a născut Maria, sora lui Einstein.

Familia a avut un rol însemnat în stimularea curiozităţii şi a înzestrărilor înnăscute ale viitorului savant. Familia şi rudele aveau o poziţie socială destul de bună, astfel încât au putut să-i pună la dispoziţie cărţi şi alte materiale care l-au ajutat să-şi continue studiile.

Atât inteligenţa, cât şi aptitudinea pentru ştiinţă au fost două dintre trăsăturile familiei Einstein. Mama savantului nu numai că a avut grijă de casă, dar a fost şi muziciană. Unchiul său, Jakob, a condus o companie de inginerie – Einstein & Co. Tatăl său, Hermann, a lucrat ca electrician, dar avea totodată si o înclinaţie pentru invenţii în domeniul electricităţii. Chiar a reuşit să pună bazele unei întreprinderi electrotehnice în Munchen curând după naşterea lui Albert, împreună cu fratele său Jakob, dar Hermann nu s-a dovedit a fi prea norocos în domeniul afacerilor.

Veniturile tatălui erau trecătoare, dar atât bunicii, cât şi alte rude i-au ajutat îndeajuns pentru ca niciodată să nu ducă lipsă de nimic. Stabilitatea financiară a familiei Einstein a avut o importanţă capitală în viaţa acestuia, deoarece i-a permis să se concentreze încă din copilărie asupra intereselor de natură intelectuală, nefiind nevoit să muncească pentru a-şi câştiga existenţa.

A primit, de asemenea, şi sprijin afectiv din partea familiei. Hermann şi Pauline l-au crescut într-un mediu stimulant, în care viitorul savant s-a dezvoltat cu succes. Ambii părinţi au fost persoane educate şi, la rândul lor, au pus mai presus decât orice educaţia copilului. La vârsta de unsprezece ani, Einstein ajunsese să citească texte filozofice şi religioase, pe lângă lecturile obligatorii de la şcoală. Unchiul Jakob i-a insuflat micuţului pasiunea pentru matematică, iar unchiul Caesar Kock l-a îndrumat în studiul ştiinţelor naturii. Dar, mai presus de toate, Einstein era un copil pasionat de cunoaştere. Punea tot felul de întrebări şi căuta răspunsuri. Era perseverent şi hotărât în analiza unei probleme până ce curiozitatea îi era satisfăcută.

Mariajul părinţilor a fost fericit, iar disputele conjugale se pare că nu l-au influenţat deloc pe Einstein. Lipsa greutăţilor vieţii i-a oferit libertatea de a se realiza pe plan intelectual mai mult decât ar fi fost posibil în alte circumstanţe.

Atmosfera religioasă din familie a contribuit mai târziu la formularea teoriilor sale. Părinţii erau evrei nepracticanţi, ceea ce însemna că nu respectau chiar toate ritualurile şi obligaţiile impuse de religie. Nu mâncau exclusiv cuşer şi nici nu frecventau cu regularitate ceremoniile de la sinagogă. Dar, în orice caz, respectau religia iudaică şi au insuflat acelaşi respect şi copiilor lor. Într-o anumită măsură, poate că această atmosferă religioasă a fost cea care a pus piatra de temelie pentru unele dintre încercările de mai târziu ale lui Einstein. Încă din copilărie a început să se gândească la dihotomia dintre ştiinţă şi religie sau dintre creaţionism şi evoluţionism.

După eşecul afacerii lui Hermann în Germania, survenit în anul 1890, acestuia i s-a oferit şansa de a înfiinţa o fabrică în Pavia (un oraş lângă Milano, Italia). În acel moment, familia s-a mutat în Italia, dar Einstein a mai rămas în Germania timp de câţiva ani, pentru terminarea studiilor. Deoarece casa familiei a fost vândută, Einstein s-a mutat la nişte rude, unde a locuit pe toată durata şederii în Germania, aparent nefericit de perspectivele ce se întrezăreau. A plecat din München în 1894, fără să-şi dea examenul de licenţă, alăturându-se familiei sale la Milano. În 1895 a picat examenul de admitere la Universitatea Politehnică Federală din Elveţia, a învăţat un an de zile la Arrau, iar în 1896 a intrat cu succes la universitate.

Hermann a murit în 1902. Mai târziu, Einstein avea să vorbească despre moartea tatălui său ca despre unul dintre cele mai cutremurătoare momente din viaţa lui. Începând de atunci, s-a lăsat absorbit de studii, iar această nouă energie l-a susţinut probabil în elaborarea lucrărilor importante din 1905. Mama lui Einstein, Pauline, s-a stins din viaţă în 1920, bolnavă de cancer.

sursa: Cynthia Phillips, Shana Priwer, 101 lucruri inedite despre Einstein. Sex, ştiinţă și misterele universului

3 răspunsuri

  1. Se spune evrei germani si nu germani evrei .
    Nu e nici corect si nici nu suna .

  2. prea putine informatii si tratat oarecum superficial acest subiect si sa nu uitam faptul ca Einstein a fost una din personalitatile remarcante ale sec. 20, a aparut ca personalitatea nr. 1 in mai toate publicatiile importante ale lumii. Oare cum ar fi fost fizica de astazi daca in ultimii 10 ani s-ar fi inteles cu fizicianul Niels Bohr

  3. @Izu si @magica doru: „Everybody’s a Critic”

    Articolul este interesant si nu cred ca si-a propus sa faca o biografie a copilului Einstein ci doar sa puncteze anumite aspecte mai esentiale din copilaria lui.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: