Regalitate şi religie – Teste recapitulative pe lecţii

1. Cine a unificat triburile geto-dace pentru prima dată într-un stat centralizat? Cine a refăcut unitatea statului dac?

Triburile geto-dace au fost pentru prima dată unite într-un stat centralizat de către Burebista (82-44 î.Hr.), iar unitatea statului dac a fost refăcută de către Decebal (87-106).

2. Care au fost premisele interne şi externe ale formării statului dac?

Premisele constituirii statului dac au fost: pe plan intern, gradul de dezvoltare economică (metalurgia fierului), social-politică (organizarea în uniuni de triburi şi stratificarea socială) şi culturală (religia politeistă şi construirea sanctuarelor); pe plan extern, creşterea pericolului expansiunii romane, ajunse în imediata vecinătate a geto-dacilor, la sud de Dunăre.

3. Care era întinderea statului dac în timpul lui Burebista? Dar în timpul lui Decebal?

În timpul lui Burebista, statul dac era extrem de întins: de la Carpaţii Păduroşi (în nord) până la Munţii Balcani (în sud) şi de la vărsarea Bugului în Marea Neagră (în est) până la Dunărea Mijlocie şi Slovacia (în vest). În timpul lui Decebal, teritoriul statului dac a fost mai restrâns şi cuprindea Transilvania, Banat, Moldova, Oltenia şi nordul Munteniei.

4. Ce măsuri a adoptat regele Burebista pe plan intern? Dar Decebal?

Pe plan intern, Burebista a unificat triburile geto-dace (pe cale diplomatică sau militară), a construit un puternic sistem de fortificaţii în Munţii Orăştiei, a organizat statul dac după modelul monarhiilor elenistice şi a dus o politică autoritară cu sprijinul aristocraţiei sacerdotale (în frunte cu marele preot Deceneu) şi a celei militare. Decebal a reunificat triburile geto-dace şi a consolidat sistemul de fortificaţii din Munţii Orăştiei, statul dac fiind mai bine apărat.

5. Ce caracteristici prezenta primul stat dac centralizat? Dar statul dac în timpul lui Decebal?

Primul stat dac centralizat era o monarhie militară, cu un puternic caracter teocratic, care prin întinderea şi puterea sa reprezenta un pericol pentru statul roman. În timpul lui Decebal, statul dac este mai bine organizat, mai bine apărat, cunoaşte progrese privind creşterea populaţiei, dezvoltarea economiei, construirea cetăţilor, viaţa spirituală şi legăturile comerciale cu lumea greco-romană, iar prin incursiunile la sud de Dunăre devine un pericol pentru statul roman.

6. Ce acţiuni a întreprins Burebista pe plan extern? Dar Decebal?

Pe plan extern, Burebista a organizat o campanie împotriva triburilor celtice (60 î.Hr.), a cucerit cetăţile greceşti de pe litoralul Mării Negre de la Olbia până la Apollonia (55 î.Hr.) şi s-a implicat în războiul civil din statul roman dintre Cezar şi Pompei (48 î.Hr.), promiţând sprijin militar celui din urmă. Decebal se confruntă cu expediţiile militare la nord de Dunăre, în timpul împăraţilor Domiţian şi Traian.

7. Enumeraţi regii daci care i-au succedat lui Burebista în zona Munţilor Orăştiei.

După moartea lui Burebista, statul dac s-a destrămat, dar s-a menţinut un centru de putere în Munţii Orăştiei, unde i-au succedat la conducere: Deceneu, Comosicus, Coryllos-Scorilo şi Duras.

8. Câte confruntări militare au avut loc între daci şi romani? Care a fost rezultatul acestora?

Decebal se confruntă cu expediţiile romane la nord de Dunăre: în 87, sub conducerea lui Cornelius Fuscus, învins; în 88, sub conducerea lui Tettius Iulianus, care obţine victoria de la Tapae; în 101-102, primul război daco-roman, în care Traian a obţinut victoria de la Tapae; în 105-106, al doilea război daco-roman, încheiat cu asedierea capitalei Sarmizegetusa şi cucerirea Daciei de către romani. În urma confruntărilor, Decebal a încheiat pace cu Domiţian (89) şi Traian (102).

9. Ce prevedea pacea daco-romană încheiată în anul 89? Dar cea din anul 102?

Pacea daco-romană din 89 era avantajoasă faţă de daci şi prevedea: Dacia devenea regat clientelar al Romei, Decebal primea bani şi meşteri cu ajutorul cărora şi-a mărit armata şi a ridicat noi fortificaţii. Pacea daco-romană din 102 s-a încheiat în condiţii foarte grele pentru Decebal şi prevedea: Decebal era obligat să cedeze teritoriile ocupate de romani (Banat, Oltenia, nordul Munteniei, sudul Moldovei), să dărâme zidurile cetăţilor şi să renunţe la politica externă proprie.

10. Explicaţi importanţa cuceririi Daciei de către romani în urma celui de-al doilea război daco-roman.

În urma cuceririi Daciei de către romani (106), Dacia devine provincie romană şi începe procesul de romanizare propriu-zisă, ca etapă importantă în procesul de formare a poporului român şi a limbii române.

*****

sursa: Marian Bolum, Tiberiu Dogariu, Gabriel Grozav, Ana Preda Tudor, Ghid de pregătire pentru teza cu subiect unic la Istorie, Ed. Sigma, Bucureşti, 2008

2 răspunsuri

  1. Ungurii spun ca nu a fost Burebista ci Bureşpişta, cel care i-a reunificat pe getodaci!

  2. Nu Bureşpişta, ci Biropişta 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: