Ziua Recunoştinţei

Una din sărbătorile cele mai populare la americani este Ziua Recunoştinţei (Thanksgiving). Aceasta îşi are originea în toamna lui 1621, când guvernatorul de Plymouth, William Bradford, i-a invitat pe indienii din împrejurimi să se alăture coloniştilor într-o  sărbătoare de trei zile închinată recunoştinţei pentru belşugul toamnei, din care o mare parte se datora sfaturilor indienilor. Nici curcanul şi plăcinta cu dovleac, mâncăruri tradiţionale la această sărbătoare, nici orientarea pronunţat familială de astăzi nu mai amintesc de prima celebrare din 1621. Proclamată sărbătoare naţională în 1863, este celebrată în a patra zi de joi din noiembrie. Canada a adoptat-o ca  sărbătoare naţională în 1879; aici este celebrată în a doua zi de luni din octombrie.

Sursa: Enciclopedia Universală Britannica, Bucureşti, Ed. Litera, 2010, vol. 16, pag. 343

Un răspuns

 1. are rădăcini și în obiceiurile indienilor! mai ales cele din canada, din dreptul insulei vancouver!
  acele triburi de indieni obișnuiau ca la anumite date speciale să facă un fel de bîlciuri populare în care cei mai bogați dintre ei suportau toate cheltuielile și la sfîrșit tot satul primea în mod egal toată averea acestuia! drept mulțumire primea un fel de medalie de cupru, cîteodată mai mare ca el!

  pe care o planta la portița casei, ca să știe tot satul cine e el!

  dacă alții se credeau mai rotunzi ca el, se dădeau întreceri, un fel de olimpiade, în care la sfîrșit oaspeții, adunați din mai multe sate, votau cine a fost cel mai darnic și care a dat cadourile cele mai consistente!

  evident rămînea în fundul gol! calic! dar mîndru tare de cine e el! și tot satul îl respecta ca fiind un om bogat! pînă la următoare rundă de împărțeală a averii trăgea din greu și intra iar în arenă ca combatant numai după multe ture în care era și el doar oaspete că nu mai avea avere așa mare … de regulă o famillie reușea o astfel de performanță deabia de una, maxim 2 ori în viață … prima dată pentru că moștenea ceva de la părinți, a doua oară la bătrînețe … unii decideau să le dea copiilor șansa de a fi mai ocoși mai din tinerețe și săreau peste tura de la sfîrșitul vieții dîndu-le lor averea acumulată

  eu cred că de acolo vine Thanksgiving! au vrut să fie la fel de rotunzi și coloniștii europeni, să intre în rîndul lumii și au copiat oarecum obiceiurile indienilor adaptîndu-le la spiritul creștin

  dacă e așa cum cred eu atunci e o sărbătoare extrem de frumoasă cu profunde rădăcini spirituale! care între timp s-au uitat și a rămas doar partea comercială plus ideea de comuniune, de reuniune în familie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: