Drama lui George Vâlsan

Împins de împrejurările dramatice ale vieţii, George Vâlsan a rămas celibatar. Victimă a accidentului de la Ciurea, din 1918, geograful şi-a petrecut o mare parte din viaţă – de fapt, cei mai frumoşi ani – prin spitale, fiind supus la nenumărate intervenţii chirurgicale, ajungând chiar ca o parte a intestinului gros să fie artificial. Doar corespondenţa sa cu prietenii mai poate aduce la lumină crâmpeie din drama şi mai ales din suferinţele unui om încă tânăr, care chiar şi-ar fi dorit o iubită, o familie, moştenitori.

Însă ceea ce îl inhiba psihic mai mult era faptul că boala îi impunea adeseori şi abstineţa sexuală. Scriindu-i amicului său G.T. Kirileanu, la 18 noiembrie 1925, din Cluj, George Vâlsan i se confesa că: „De când sunt bolnav [cam de şapte ani], eu am avut foarte rar legături sexuale, iar de vreo patru-cinci ani m-am abţinut în chip absolut”. Iar la această abstinenţă contribuia şi medicamentaţia (din care pantoponul şi morfina sunt cunoscute ca antisexuale). „Totuşi dorinţa – continua el –, uşor stăpânită în veghe, apărea în somn. Ei bine, se întâmplă cu mine un fenomen extraordinar de nu am mai auzit, nici nu am mai citit. Prin simpla mea dorinţă, pot întrupa când vreau în vis pe persoana dorită şi pot avea cu ea legături până la satisfacţia deplină. Aceasta mă minuna şi mă bucura la început, îmi părea că stăpânesc o nouă forţă pe care nu o bănuiesc ceilalţi oameni”.

Dar erau atât de rare clipele acelea! Peste numai un deceniu savantul avea să se stingă, cu acelaşi statut de celibatar, pe când se afla la Tekirghiol, urmând un tratament de recuperare.

sursa: Lucian Nastasă, Intimitatea amfiteatrelor. Ipostaze din viaţa privată a universitarilor “literari” 1864-1948, Ed. Limes, Cluj-Napoca, 2010, pag. 338-339

Un răspuns

  1. „Să nu uitaţi că patrie şi iubire de patrie sunt simple abstracţiuni sarbede, dacă nu te-ai dus singur să te înfrăţeşti cu pământul şi poporul din care faci parte” G. Vâlsan.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: