Bătălia din Codrii Cosminului – 26 octombrie 1497

Bătălia din Codrii Cosminului (26 octombrie 1497) – Confruntare între oastea condusă de domnitorul Moldovei Ştefan cel Mare (1457-1504) şi armata poloneză condusă de regele Ioan Albert. Sub pretextul unei campanii militare antiotomane de recucerire a cetăţilor Chilia şi Cetatea Albă, Ioan Albert a intrat în Moldova cu intenţia de a pune ca domn pe fratele său Sigismund, lansând un asediu asupra cetăţii de scaun a Sucevei. Ca răspuns, Ştefan a lăsat în cetate o singură garnizoană puternică şi şi-a concentrat armata la Roman, cerând ajutor turcilor şi ungurilor. Asediul nu a avut succes, iar moldovenii au reuşit să izoleze armata polonă, lasând-o fără provizii şi surse de hrană.

Astfel forţat, Ioan Albert a cedat. Pacea încheiată cerea ca polonii să se retragă exact pe acelaşi traseu pe care intraseră în Moldova, lucru imposibil, pentru că pe ruta aceea nu se mai găseau resurse de hrană pentru armată. Alegerea drumului prin Codrii Cosminului s-a dovedit fatală, căci moldovenii au organizat o ambuscadă chiar în mijlocul pădurii, „prăbuşind codrul peste ei, tăindu-i şi omorându-i fără milă”. Au urmat alte câteva lupte, la Cernăuţi şi Leţeşti, campania încheindu-se cu succesul moldovenilor.

Tradiţia, consemnată de Ion Neculce, spune că, în urma acestei campanii, Ştefan a poruncit ca prizonierii să fie puşi să are mai multe locuri întinse, pentru pomenire, pe care le-au semănat apoi cu ghindă.

sursa: Enciclopedia Universală Britannica, vol. 4, Bucureşti, Ed. Litera, 2010, pag. 121-122

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: