Atentat împotriva regelui

Povesteşte Constantin Bacalbaşa: “Un atentat contra regelui Carol. A fost întâiul atentat îndreptat împotriva acestui suveran. Pe la sfârşitul lui aprilie [1888],  un individ anume Preda Fântânaru, fost osândit la 5 ani pentru asasinat, atunci sergent în garda comunală, a venit până în faţa hotelului Metropol, unde a coborât din trăsură. Era îmbrăcat într-un elegant costum ţarănesc din Olt. Avea o puşcă Lefaucheux calibru 20. La percheziţie s-au mai găsit: un revolver, un stilet şi un box american.

După ce a coborât din trăsură s-a postat în faţa magazinului Nacu Mincovici – ceaprăzăria militară de pe vremuri – şi a aşteptat; când a văzut pe rege în cabinetul său de lucru a tras 2 focuri în fereastră. Imediat s-a dat alarma. Sergenţii din faţa palatului au sărit asupra lui Fântânaru şi numai după o oarecare luptă – în care un sergent s-a ales cu buza spintecată de stilet – Fântănaru a fost arestat.

La interogatoriu, Fântânaru a mărturisit că a voit să ucidă pe rege, fiindcă el este cauza tuturor suferinţelor ţăranilor. Întrebat de ce n-a atentat la viaţa regelui în alte ocazii, de pildă pe stradă, a răspuns că pe stradă regele era întotdeauna însoţit de regina pe care nu voia s-o atingă.

Fântânaru era un alcoolic inveterat, dar lunga campanie dusă de opoziţie împotriva regelui cât şi ultimile răscoale ţărăneşti, au sugestionat, fireşte, pe acest om.”

Constantin Bacalbaşa, Bucureştii de altă dată, 1871-1884, vol. II, Editura Ziarului Universul, Bucureşti, 1935, pag. 70-71

2 răspunsuri

  1. INTERESANT- ATENTAT LA REGE- ISTORIA NU REDĂ ACEST EPISOD

  2. Cîrlan Didițel | Răspunde

    un adevarat erou national….

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: