Van Gogh şi femeile – Prima dragoste. Primul eşec

Angajat la Goupil, cunoscutul negustor de artă, van Gogh a fost trimis să lucreze la filiala din Anglia. Ajuns la Londra, s-a instalat în Kennington şi, foarte repede, a făcut o pasiune extraordinară pentru Eugenia Loyer, fiica de 19 ani a proprietăresei. Era micuţă, zveltă, cu ochi mari şi un zâmbet delicios, iar Vincent se topea de plăcere atunci când vocea ei caldă îl chema jos la micul dejun în fiecare dimineaţă.

Vincent van Gogh avea pe vremea aceea 20 de ani. În fiecare seară se grăbea să ajungă acasă, nerăbdător să fie cu Eugenia. Nu îşi dezvăluise încă sentimentele, dar era convins că şi ea îl iubea. A păstrat tăcerea un an întreg – şi ar fi continuat să nu spună nimic dacă fratele său Theo nu i-ar fi scris să-l înştiinţeze de logodna unui prieten. Atunci i-a încolţit în minte ideea să se căsătorească.

În splendida vară a anului 1874, s-a trezit într-o zi singur în grădină cu Eugenia. A profitat de ocazie şi i-a vorbit despre dragostea pe care i-o purta.

În acel moment, toate visurile sale s-au spulberat. Eugenia a fost şocată, oripilată, dispreţuitoare. Nu îl iubea, nu-l putea iubi şi-i mărturisi că era logodită în secret cu bărbatul care locuise în camera lui mai înainte.

O asaltă cu întrebări. De ce nu îi spusese? Unde era acest bărbat? De ce nu venise să o vadă în ultimul an? Pur şi simplu nu accepta faptul că Eugenia nu îl iubea. Intensitatea reacţiei lui o sperie pe biata fată. A încercat prin toate mijloacele să o convingă să rupă logodna, dar ea nici n-a vrut să audă de aşa ceva.

În 1875, s-a reîntors pentru puţin timp în Olanda. Când a revenit la Londra, a descoperit că în camera sa locuia acum din nou logodnicul Eugeniei; umilirea lui a fost de data aceasta totală!

*****

Nigel Cawthorne, Viaţa sexuală a marilor artişti, Ed. Niculescu, Bucureşti, 2009, pag. 9-10

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: