Lui Titu Maiorescu nu-i plăcea la şcoală!

„M-am tulburat tare – afirma tatăl lui Titu Maiorescu, Ioan,  într-o scrisoare către George Bariţiu, din 30 sept. 1850 – aflând din scrisoarea nevestei mele că copilul meu ar începe să fie nesupus, neascultător şi că nu învaţă nimic. Când mă gândesc că copilul meu, când mergea pe şapte ani […] ştia declina şi conjuga latineşte şi în 1848 avea şi începuturi bunicele de gramatică germană, iar astăzi e mai pe jos, ştie mai puţin, mi se rupe inima şi mă tulbur cu totul. Cu nimic nu m-ai putea îndatora atât de mult decât cu o cercetare de-aproape, cu o examinare a copilului meu, ca să vezi ce este cu el.

Ştiu bine că acum vei fi şi mai ocupat, dar tot cred că, fiind în stare de a judeca interesul ce poate avea un părinte la educaţia fiului său, tu tot îţi vei rupe o oră-două şi-l vei cerceta. Dacă nu e nici o speranţă de el, apoi iar te voi ruga să-ţi dai părerea la ce meserie de mână să-l aşez, căci eu sunt prea determinat în punctul acesta. Iar dacă ai crede că aici în Braşov ar mai putea lua ori la saşi, ori la altă şcoală ceva începuturi bune de latină şi germană pe lângă celelalte cunoştinţe elementare, ca la primăvară să-l pot aşeza aici într-un gimnasiu. La şcoala din Schiaiu [=Schei] nu poate învăţa nimic. Sau dacă cunoşti un tânăr care sub consiliul tău, după ideile tale, ar putea împlini această sarcină privatim, iar ar fi mai bine…”

Puţin a lipsit, aşadar, ca Titu Maiorescu să nu fie dat la vreun meşteşug din lipsa de silinţă la şcoală!

*****

sursa: Eugen Lovinescu, Titu Maiorescu, Ed. Minerva, Bucureşti, 1972, pag. 17

2 răspunsuri

  1. Dar nu inteleg.Cum se face ca ,desi era bun la Latina pe la 7 ani, lui Titu Maiorescu ii devenise insuportabila scoala?

  2. Cred că din cauza părinţilor… Ei sunt întotdeauna de vină. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: