Prea multă nesimţire…

Ştiu că nu merită să te amărăşti, să-ţi faci sânge rău pentru ceea ce nu poţi schimba. Este inevitabil să te întâlneşti – nu de puţine ori – cu situaţii în care lipsa bunului simţ generează situaţii delicate, chiar penibile, oricum neplăcute. Încerci, cu tact, să le eviţi. Nu reuşeşti întotdeauna, e adevărat, pentru că se găsesc destui care, orbiţi de interesele lor mărunte, afişează o imagine neplăcută cu ceea ce, de fapt, ar trebui să ascundă: frustări şi complexe îndelung, dar inabil reprimate, ambiţii eşuate, ranchiună şi ură, comportamente meschine, metehne cunoscute, dar trecute cu vederea de cele mai multe ori din jenă faţă de cei care îşi expun fără ruşine felul de a fi. 

Este evident că astfel de persoane nu apreciază just consecinţele grave ale comportamentului lor şi pot provoca neplăceri celor care au ghinionul să se afle în preajma lor. Ce poţi face în această situaţie? Un apel la decenţă, la bun simţ şi echilibru? Ignorarea nesimţirii?

Aşa cum spunea V. Tismăneanu, dacă ai bun simţ, nu poţi dialoga cu nesimţirea. Dacă eşti un om vertical, nu te coborî la nivelul celui care s-a compromis. Însă tăcerea celor cinstiţi permite ticăloşiei să prospere. În raport cu mizeria morală, nu este suficient să duci batista la nas. Trebuie curajul ripostei şi al rostirii adevărului.

Dar merită oare riscul implicării într-o polemică cu astfel de oameni care se comportă şi acționează fără a ține seamă de nici un considerent moral?

N. Manolescu spune: “Pe mine, ura mă paralizează ca veninul şarpelui. Am o reacţie întârziată, ca faţă de ceva care n-ar aparţine speciei umane”. Mărturisesc că şi eu am o reacţie asemănătoare faţă de numeroasele forme de manifestare a nesimţirii. Mă simt perplex mai ales în faţa celor care au aer de intelectuali şi comportament de mitocani. Dar o replică trebuie dată, căci numai astfel pot fi stopaţi cei care, pentru a da sens unei vieţi goale, au proclamat nesimţirea ca putere suverană.

5 răspunsuri

 1. Lasa-i pe acesti oamenii sa se bucure de singura resursa inepuizabila ce le sta la dispozitie : prostia. Iar tu, capul sus, maine va fi o zi mai buna, cu oamenii mai minunati prezenti in ea. 🙂

 2. Da, o dilema. Ce comportament sa adopti in astfel de situatii?
  Si pot spune ca in anumite conjuncturi cum ati mentionat in ultimul paragraf pe N. Manolescu, o riposta e necesara uneori, nu e musai, dar in anumite situatii se impune.
  Astfel de comportamente de nesimtire pana la absurd pot genera situatii de a-ti lua si viata sau a-ti face un rau atat de mare cat sa pieri la propriu, tu sau cei apropiati. Nu e chiar de glumit sau chiar de ignorat, crezand ca esti intelept daca taci. Se ajung in anumite cazuri la niste situatii si conjuncturi foarte nefaste, lasand nesimtirea pana sa te domine si sa te raneasca, si cum e in societatea de azi chiar la propriu.
  Ma astept la niste reactii din partea unei categorii sociale, care vede un drum gresit al societatii, niste semnale de alarma, tacerea sau retragerea nu cred ca e o solutie decat de moment, dar pe viitor se vor vedea niste consecinte nu tocmai placute pentru noi toti, copiii, nepotii nostrii, generatiile ce ne urmeaza

 3. Gheorghita Ionescu Eugeniu | Răspunde

  Nesimţirea nu este un aspect al naturii umane de sine stătător. Ea se leagă de alte defecte de caracter, îndeosebi de egoism şi vanitate. Un om aspru din fire poate fi catalogat de cei sensibili drept nesimţit. Gradul de nesimţire se raportează neaparat la apetenţa individului pentru milă, compasiune. Nesimţitul este un cinic, adeseori inconştient de cinicitatea lui. În folclor avem multe „proverbe” care scuză nesimţirea. Oamenii cumsecade se simt bine în tovărăşia celor asemenea cu ei, nesimţitul „tropăie” cu nonşalanţă pe teritoriul oamenilor cumsecade. Nesimţirea nu e contagioasă dar miroase urât.

 4. Însă tăcerea celor cinstiţi permite ticăloşiei să prospere.
  Eu cred ca o noua redirectionare, daca puteti sa o faceti acestor persoane, ar duce la ceva deosebit. Ei au o energie mare, dar gresit directionata.

 5. Foarte buna teoria, dar si citatele care os sustin. Va admir blogul, ati realizat ceva minunat! Felicitari! Va urmaresc cu drag!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: