Vlad Ţepeş şi turbanele turceşti

Deşi Vlad Voievod al Ţării Româneşti se străduia să păstreze relaţii de bună înţelegere cu vecinii, nu îngăduia să nu i se arate respectul cuvenit ca unei ţări, fie aceasta chiar şi o ţară mică — cum era Valahia.

La curtea domnească a Ţării Româneşti au venit soli din partea lui Mahomed, sultanul turc. De cum au intrat în sala mare de primire a oaspeţilor aceştia au făcut plecăciuni adânci, după cum era obiceiul la ei, însă nu şi-au descoperit capetele, ci au rămas cu turbanele pe creştet. Domnitorul muntean îi intrebă, fără ca să-şi ascundă nemultumirea:

De ce faceţi aşa? Nu ştiţi oare că vă aflaţi înaintea stăpânitorului acestei ţări?

Solii turci nu-şi descoperiră totuşi capetele:

Aşa-i obiceiul în ţară la noi, Măria Ta; iar stăpânul nostru îl păstrează.

Atunci lui Vlad Ţepeş nu-i mai răbdă inima atâta ocară şi ridică mâna a poruncă:

Dacă sultanul suferă de la voi ruşinea că staţi cu capul acoperit în faţa lui, noi nu suntem obişnuiţi aşa. Oricum, duceţi-i vorbă să nu mai trimită obiceiurile sale la alţi stăpânitori, care nu au arătat dorinţa că ar vrea să le aibă ori să le împământească şi la ei. Eu însă, dacă nu primesc legea voastră, nu înseamnă că încerc totodată să vă împiedic să o păstraţi. Ba, din contra: dorinţa mea este să sprijin şi să întăresc legea voastră, să o ţineţi cu străşnicie; aşa că porunca este să vi se prindă turbanele de capete.

Cu cuie de fier le-au fost bătute turbanele în pielea capului…

Apoi Vlad Ţepeş le-a dat drumul solilor să meargă să-i spună sultanului cum fiecare neam trebuie să-şi păstreze obiceiurile, tradiţiile, însă nu să le impună altora, fie aceştia chiar şi supuşii lor.

*****

sursa: Crina Decuseară-Bocsan, Povestiri despre Vlad Ţepeş

2 răspunsuri

  1. Cata liniste si pace ar fi fost in lumea noastra nebuna…daca exista imperiul binelui in timpul destrabalatului talhar Mahomed,impostorul pedofil arab plagiatorul Bibliei iudeo-crestine si intemeietorul trorismului islamic,care ar fi avut soarta lui Bin Laden…scutind asfel omenirea de atata nebunie,crime si suferinte pana-n zilele noastre,generate de aceasta ideologie criminala,extremista acest adevarat cancer al creierului uman numit islam,inventia dementului terorist arab,adevaratul anticrist,prorocit de Biblie,cel care a stopat raspandirea crestinismului in orientul mijlociu dupa ce-a inventat versetele satanice[quranus] si-a decretat razboiul „sfant” contra „necredinciosilor”…instituind de fapt,printr-o groaznica teroare[violuri,crime,talharii]primul stat islamic[satanic!] din lume in peninsula inapoiatilor beduini arabi…

  2. Oricat de mult au spart statuile cu ciocanul…Aurul nu era ascuns in ele asa cum au fost informati de nmai sus! : )

    Din nefericire, fiecare generatie trebuie, trebuie cu stoicinsm sa experiemnteze cu aceleasi probleme, eterne se pare treaba… De aceea nu avem un front unit, si o expresie globala, cum am avut noi Romanii: Pe aici nu se trece!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: