Vorba dulce – Povestiri despre Vlad Tepeş

De felul său, Vlad Ţepeş Voievod era drept, însă cu fire aprigă, de era vai-şi-amar de cel ce îi şedea în cale: la fel de neînduplecat faţă de supuşii săi şi faţă de străinii aflaţi în ospeţie ori numai în trecere prin Ţara Românească. Nimeni nu îndrăznea să-i stea împotrivă nici cu fapta, nici măcar cu vorba. Cel ce greşise era judecat in faţa tuturor, iar voievodul întocmea acuzarea în aşa fel, încât fiecare se făcea vinovat de propria-i condamnare. Când era omul simplu, cumpătat, şi-şi cântărea cuvintele cu luare aminte — îi era mai lesne să scape de tragerea în ţeapă; iar cei înfumuraţi şi siguri de ei adeseori dădeau răspunsuri ce-l nemulţumeau pe domnitor: era ca şi cum singuri şi-ar fi ales ţeapa în care să fie traşi.

Cică au venit la Vlad Ţepeş doi călugări, tocmai din Ţara Ungurească. Voievodul i-a cinstit cum se cuvenea să se poarte cu nişte feţe bisericeşti; i-a aşezat la masă cu dânsul, dar nu l-a răbdat inima să-i lase liniştiţi să îmbuce mâncărurile alese. L-a luat de o parte pe unul dintre ei şi arătându-i zeci de oameni traşi în ţeapă şi pe roată l-a întrebat, cu o sclipire răutăcioasă în ochi:

Părinte, ce zici dumneata, oi fi făcut cu bine pedepsindu-i pe nevrednicii ăştia de atârnă acum în ţeapă? Ori vina lor n-ar fi cerut moarte, şi eu m-am pripit?

Călugărul nici nu aşteptă să-şi termine domnitorul vorba:

Rău ai făcut. Tu pedepseşti fără îndurare, deşi un stăpânitor trebuie să fie milos. Aşa făcând Măria Ta, ai ajuns un călău, iar cei pe care i-ai condamnat sunt mucenici, victimele cruzimii tale. Viaţa lor te va costa liniştea…

Vlad Ţepeş îl lăsă să vorbească şi să-şi spună indignarea, dar nu-i mai dădea ascultare. Greu de crezut că nu l-ar fi supărat cuvintele călugărului ; se încruntă, în timp ce pe buze i se aşternu un zâmbet zeflemitor. Nu prevestea nimic bun mânia stăpânită, ca un nor întunecat într-o zi prea călduroasă.

L-a chemat şi pe al doilea călugăr şi i-a repetat întrebarea. Mai cumpătat la judecată şi la vorbă decât tovarăşul său, Călugărul rosti:

Până acum se ştie că stăpânitorul unei ţări este pus de Dumnezeu ca să pedepsească pe răufăcători şi să miluiască pe cei buni. Dacă Măria Ta a poruncit să fie traşi în ţeapă aceşti oameni, înseamnă că ei au fost pedepsiţi după faptele lor, şi bine le-ai făcut.

De data aceasta cel care se grăbi să curme răspunsul a fost Vlad Ţepeş, căci deja luase hotărârea ce să facă cu călugării. I se adresă cu indignare celui ce vorbise mai întâi:

De eşti călugăr, de ce nu-ţi vezi de treaba ta în mănăstire sau unde te-ai ascuns de viaţa lumească?! Ce cauţi prin târguri şi cetăţi, pe la stăpânitori cu slavă, dacă tot nu ştii nimic? Dacă îi admiri pe mucenicii din ţeapă, facă-se voia ta, şi să devii mucenic ca ei; dacă vrei, poţi fi pus chiar mai presus.

De îndată porunca fu adusă la îndeplinire. Călugărul cel smerit nu a spus nimic: a urmărit pedepsirea şi a aşteptat ca voievodul să-şi aducă aminte de el. Vlad Ţepeş a poruncit să fie petrecut cu caleaşca până la hotarele ţării, iar la plecare i-a spus:

Eşti înţelept că nu dai sfaturi într-un loc ce nu ţi-a fost hărăzit ţie. Când cel puternic face un lucru, tu te gândesti dacă şi-a slujit interesele sale, nicidecum să-l judeci de unde eşti, fără a te pune în locul lui. Asta ai ştiut să faci şi ţi-a slujit.

I-a dat cincizeci de ducaţi de aur ca să-i folosească cum l-o duce pe el capul, căci — gândea voievodul — dacă mintea este sănătoasă, iese treabă bună.

*****

sursa: Crina Decuseară-Bocşan, Povestiri despre Vlad Tepeş

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: