Ospăţ de pomană – Povestiri despre Vlad Tepeş

Se scurseră aproape patru ani sub domnia lui Vlad Ţepeş Voievod şi treburile ţării intraseră pe făgaşul bun: mai puţine hoţii, drumurile mai sigure, dările încasate la timp, ogoarele lucrate de la un capăt la celălalt. Uliţele târgurilor erau mai curate, iar oamenii nu mai căutau din te-miri-ce pricină şi ocară, că le era frică să nu ajungă sfada la urechile domnitorului. Însă, în zi de sărbătoare se iveau ca din pământ tot felul de cerşetori care se ţineau ca scaiul după gospodarul cinstit, până când acesta le zvârlea un bănuţ. Mulţi dintre cerşetori erau şchiopi sau ciungi, dar şi mai mulţi se prefăceau schilozi sau că suferă de vreo meteahnă care le sucise mâna, ori degetele, sau gâtul; neputincioşi din cei mai urâţi la vedere se târau pe lângă pragul bisericilor cerând de pomană…

Şi iată că Ţepeş Vodă a prins să se intereseze de toţi aceşti amărâţi ai vieţii şi bătuţi de soartă — cum ziceau ei. A trimis poruncă până în cel mai depărtat colţ de ţară să vină la el cine e bătrân, bolnav, orb, şchiop, sărac de minte. I-a chemat şi pe vagabonzii ceia ce băteau uliţele fără nici un rost, de s-a adunat la un loc mulţime de norod. Vlad Vodă le-a trimis vorbă că are pentru toţi de lucru pe lângă curtea domnească şi fiecare să meargă să-şi aleagă unde ar vrea să muncească dând o mână de ajutor. Care n-o găsi ceva pe potrivă nu va fi izgonit, însă bine ar fi pentru el să-şi aibă colţişorul său în care să-şi dobândească cele de trebuinţă.

S-au împrăştiat toţi prin dughenele meşteşugarilor, pe la grajduri şi prin bucătării, şi s-au apucat de treabă cum îi ţineau puterile. Din poruncă domnească seara li s-a pregătit un ospăţ îmbelşugat. A doua zi, cei mai mulţi dintre ei s-au dus la trebile lor, dar încă mulţi au rămas locului fără a mai face ceva…

Înainte de ora prânzului a venit la ei un om de-al domnitorului şi i-a chemat iar la ospăţ, să bea şi să mănânce pe săturate. Cei care se apucaseră de treabă erau la lucru; aşa că de pomana din partea lui Vodă au avut parte doar leneşii şi nevolnicii. Când veselia era în toi şi se întreceau unul pe altul în a lăuda pe binefăcător, însuşi domnitorul a intrat în casa unde se chefuia. I-a văzut pe toţi mulţumiţi — aproape că uitaseră de mizeria în care trăiau — şi le-a spus:

— Voi nu v-aţi găsit nicăieri locul?

Iar gloata de nevolnici şi tâlhari s-a îngrămădit în jurul lui strigând:

— Aici ne e locul, Măria Ta!

Glasuri răzleţe vroiau să se facă auzite:

De multe avem trebuinţă; dacă Măria Ta o să dai cum te-o lumina cel de sus, mare mulţumire o să ai. Fă, Măria Ta, cum te învaţă inima şi cugetul tău bun, după cum ne-ai ospătat.

Slugile domnesti încercară să facă linişte între mesenii deja puşi pe veselie şi şagă, şi Vlad Ţepeş a adăugat:

Cum v-aş-putea eu ajuta să nu mai aveţi nici un fel de griji, să nu mai suferiţi, voi, ce cunoaşteţi şi foamea, şi frigul, şi batjocura, dacă voi înşivă nu vă ajutaţi? Vreţi să nu mai aveţi nevoie de mila nimănui?

Toţi au strigat:

Vrem, stăpânul nostru! — căci îl credeau cu inimă largă şi mână darnică, de se aşteptau acum să primească toate cele lucruri pe care le pofteau.

A ieşit Vlad Voievod din casa în care ospăţul continua şi unde mesenii întrezăreau deja prin aburii vinului tihna şi plăcerile promise. A poruncit slugilor să închidă uşile pe din afară şi să dea foc casei; toţi care au fost înăuntru au ars; fumul gros îneca vaietele şi gemetele.

La chindie s-au întors cei ce dăduseră o mână de ajutor la trebile curţii domneşti şi s-au mirat că numărul mesenilor era mai mic; au mâncat în grabă şi au adormit osteniţi de zorul zilei, fără să ştie că doar aşa au scăpat cu viaţă.

Vlad Ţepeş a adunat sfatul şi înaintea tuturor boierilor a spus:

– Celor ce au pierit în flăcări eu le-am vrut binele; când i-am chemat pe toţi la curte am vrut să fie slobozi de grija zilei de mâine; cei care au înţeles cum am făcut s-au apucat de treabă. Alţii însă numai ziceau că le era greu să fie povară şi pe aceia i-am ajutat să nu mai aibă nimic de făcut.

*****

sursa: Crina Decuseară-Bocşan, Povestiri despre Vlad Tepeş

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: