Tragedia eroului

În după-amiaza zilei de 27 mai 1929  a avut loc o ceremonie secretă, cea a căsătoriei lui Charles Lindbergh, erou al aviaţiei, cel care realizase primul zbor transatlantic fără escală, şi a Annei Morrow, la reşedinţa tatălui miresei. Au pornit apoi într-o croazieră pe o insulă şi şi-au petrecut luna de miere în mijlocul naturii. Imediat după aceea, au efectuat un zbor de probă deasupra Americii. Cei doi inspectau aerodromurile şi întotdeauna erau bine primiţi, oriunde ar fi ajuns. În luna iulie, Lindbergh a devenit pilotul primului zbor de pasageri de-a lungul ţării; unul dintre aceşti pasageri era însăşi Anne. Tânărul cuplu încerca să adauge un element de atracţie călătoriei aeriene, demonstrându-i siguranţa.

Imediat după căsătorie, Anne s-a gândit cu seriozitate să înveţe să piloteze singură şi în acea vară a reuşit acest lucru, într-o călătorie spre America Centrală şi de Sud. În timpul acestui zbor, Lindbergh va fotografia ruinele aşa cum se vedeau din avion, fotografii care aveau să şocheze comunitatea arheologică, moment care a însemnat naşterea arheologiei aeronautice.

În acelaşi an, Lindbergh va începe să lucreze ca asistent al cercetătorului Robert Goddard. Acesta intenţiona să construiască o rachetă care să poată zbura către lună. Activităţile lui Lindbergh vor influenţa în mod deosebit cercetările care aveau să pună bazele explorării spaţiului în ultimele decade ale secolului XX.

Se naşte Charles Lindbergh jr.

Căsnicia soţilor Lindbergh a început cu un zbor pe cer, iar aceste călătorii păreau că nu se vor sfârşi niciodată. În luna aprilie a anului 1930, noul model de monoplan la care lucrase Lindbergh, denumit „Lockheed Sirius”, este finalizat şi, împreună cu Anne, Lindbergh îl va utiliza pentru a stabili un nou record de zbor deasupra continentului american.

Anne era însărcinată în acea perioadă şi, la data de 22 iunie 1930, îl va aduce pe lume pe micuţul Charles (căruia i se spunea „Charlie”). În acea vară, şi-au cumpărat un lot de pământ pe care intenţionau să îşi ridice o nouă casă; astfel, cuplul era pregătit să înceapă o viaţă de familie. Anne era extrem de încântată de noul ei rol, acela de mamă.

Între timp, Lindbergh se împrietenise cu medicul Alexis Carrel de la Institutul de Cercetări Rockefeller din New York; sub comanda lui Carrel, a început din nou să cerceteze. Cu toate acestea, nu putea uita pasiunea sa pentru aventură şi, în timp ce lucra cu Alexis Carrel, făcea pregătiri pentru următorul său zbor. Destinaţia acestuia avea să fie Tokyo, în Japonia.

La data de 27 iulie 1931, tânărul cuplu l-a încredinţat pe micuţul Charlie unei bone şi au plecat spre Long Island. Din Alaska au traversat Marea Bering şi, la data de 24 august, au ajuns la Nemuro, în Japonia. La sosirea în Tokyo, Lindbergh a decis că voia să meargă mai departe în interiorul continentului asiatic, astfel încât, la sfârşitul lunii septembrie, a călătorit în China, împreună cu Anne. Lindbergh şi soţia acestuia erau primii oameni care aiungeau în China după ce plecaseră din America cu avionul. În Nanjing a participat la eforturile de salvare a oamenilor care fuseseră afectaţi de inundaţii.

Din nefericire, în luna octombrie, va trebui ca soţii Lindbergh să îşi întrerupă călătoria, din cauza morţii tatălului Annei. La întoarcerea sa în America, Lindbergh a rămas impresionat de cât de mult crescuse fiul său într-o perioadă de timp atât de scurtă.

Răpirea

În ultimul weekend din luna februarie a anului 1932, familia Lindbergh se îndrepta, aşa cum făcea de obicei, spre noua lor reşedinţă, construită în regiunea deluroasă din apropiere de Hopewell, New Jersey. Fuseseră nevoiţi să se mute în noua locuinţă din cauză că Anne era însărcinată din nou. Lindbengh avea acum 30 de ani şi putea profita din plin de bucuriile vieţii de familie. Le plăcea însă să locuiască în reşedinţa din New Jersey, care era situată la mare depărtare de aglomeratele aşezări urbane. Totuşi, în această perioadă, atât mama, cât şi micuţul Charlie dădeau semne că ar fi răcit, astfel încât au rămas mai mult timp în noua casă. Acesta va fi începutul unei tragedii.

În ziua de 1 martie, la ora 10 bona a intrat în camera micuţului Charlie. Se aştepta să-l găsească dormind, însă Charlie nu era acolo. Fereastra camerei era întredeschisă şi înăuntru fusese strecurată, într-un plic alb, o scrisoare de răscumpărare. Dându-şi seama că fiul său fusese răpit, Lindbergh a sunat la poliţie care a ajuns la faţa locului şi a descoperit o scară despre care se bănuia că ar fi fost folosită de către răpitori. Cu toate acestea, pe fereastră nu au descoperit amprente şi nici în bilet nu au găsit indicii despre răpitorul care cerea o răscumpărare de 50 000 de dolari.

Un grup de voluntari, estimat la 100 000 de oameni, a cooperat în vederea recuperării micuţului Charlie. În data de 5 martie, Lindbergh şi soţia sa, în mod firesc panicaţi, au primit un nou bilet în care li se spunea că răpirea fusese planificată cu mare prudenţă şi că era imposibil să deducă numai din scrisoare cine este răpitorul. Chiar şi publicul devenise neliniştit cu privire la acest incident, aproape în egală măsură cu Lindbergh. Un anumit John F. Condon s-a oferit să fie intermediar şi să îi livreze banii răpitorului. Făcea parte dintre acele persoane îngrijorate şi şi-a exprimat dorinţa de a-l ajuta pe Lindbergh, scriind aceasta redacţiei unui ziar. Cu puţin timp înainte ca zorii să se ivească, în ziua de 10 martie, Condon primeşte un alt bilet de răscumpărare, cu acelaşi scris. Lindbergh a încercat să îl folosească pe Condon ca interrnediar pentru a lua legătura cu răpitorul şi, deşi trimisese răpitorului cei 50 000 de dolari la exact o lună de la dispariţia băieţelului, micuţul Charlie nu a fost adus acasă.

Tragedia

Pe data de 12 mai, trupul neînsufleţit al lui Charlie a fost găsit într-o pădure la periferia oraşului Hopewell. S-a decis că moartea micutului Charlie a survenit în urma unor fracturi craniene; cel mai probabil, fusese scăpat de pe scară în momentul răpirii.

La trei luni după ce Charlie fusese descoperit, în data de 15 august, Lindbergh se urca din nou în avion. Era pentru prima dată cănd zbura de când îşi pierduse fiul. A zburat peste Oceanul Atlantic, risipind cenuşa băieţelului. A doua zi, se năştea cel de-al doilea fiu al lui Lindbergh.

*****

sursa: 100 de personalităţi care au schimbat lumea, Charles Lindberg, Nr. 46,  DeAgostini

Un răspuns

  1. Am discutat cu un cetatean din America care este nepotul celei care a fost bona la al doilea copil al Luis Lindberg.
    A fost adusa din Ungaria de avocatul care l-a reprezentat pe Lindberg.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: