Cine a fost Mircea şi de ce i s-a spus „cel Bătrân”?

Aţi aflat deja de la şcoală despre Mircea cel Bătrân, domn al Ţării Româneşti (adică al Munteniei), care a domnit între 1386 şi 1418 ducând lupte grele cu turcii. Apoi, probabil aţi citit sau poate chiar aţi învăţat pe dinafară, din Scrisoarea III a lui Eminescu, superba evocare a bătăliei de la Rovine: înainte de înfruntare, sultanul îl sfidează pe Mircea cu aceste cuvinte: „Şi, purtat de biruinţă, să mă-mpiedic de-un moşneag?” Iată că şi genialul Eminescu s-a înşelat asupra înţelesului epitetului „cel Bătrân”, căci pe vremea lui, la noi, cercetările istorice erau abia la început!

În realitate, la Rovine, Mircea era foarte tânăr. „Cel Bătrân” i s-a zis în veacurile următoare, când au ajuns în scaunul Ţării Româneşti şi alţi domnitori purtând (sau luând la înscăunare) acest nume. Atunci, când se pomenea de primul voievod Mircea, de marele Mircea, i se spunea „cel Bătrân”, adică „cel vechi”, cel din vechime. Asta înseamnă „cel bătrân”. Să ştiţi, de asemenea, că din cauza înfăptuirilor şi a nobleţei caracterului său i s-a mai zis şi „cel Mare”: Mircea cel Mare.

*****

Neagu Djuvara, Radu Oltean – Mircea cel Bătrân şi luptele cu turcii, Ed. Humanitas, 2010

7 răspunsuri

 1. Eu stiam ca ” cel Batran” este un atribut care i s-a dat in calitate de „veteran” in razboaie si ca si cavaler

 2. Aţi aflat deja de la şcoală despre Mircea cel Bătrân, domn al Ţării Româneşti (adică al Munteniei), care a domnit între 1386 şi 1418 ducând lupte grele cu turcii. Apoi, probabil aţi citit sau poate chiar aţi învăţat pe dinafară, din Scrisoarea III a lui Eminescu, superba evocare a bătăliei de la Rovine: înainte de înfruntare, sultanul îl sfidează pe Mircea cu aceste cuvinte: “Şi, purtat de biruinţă, să mă-mpiedic de-un moşneag?” Iată că şi genialul Eminescu s-a înşelat asupra înţelesului epitetului “cel Bătrân”, căci pe vremea lui, la noi, cercetările istorice erau abia la început!

  În realitate, la Rovine, Mircea era foarte tânăr. “Cel Bătrân” i s-a zis în veacurile următoare, când au ajuns în scaunul Ţării Româneşti şi alţi domnitori purtând (sau luând la înscăunare) acest nume. Atunci, când se pomenea de primul voievod Mircea, de marele Mircea, i se spunea “cel Bătrân”, adică “cel vechi”, cel din vechime. Asta înseamnă “cel bătrân”. Să ştiţi, de asemenea, că din cauza înfăptuirilor şi a nobleţei caracterului său i s-a mai zis şi “cel Mare”: Mircea cel Mare.

 3. Mircea a fost Domnitor al Valahiei.Nu exista pe atunci denumirea de Tara Romaneasca.Istoricii de azi spun Tara Romaneasca dar niciodata nu s-a numit asa,Valahia s-a numit in evul mediu pana la unirea facuta de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza.Abia dupa inscaunarea lui Cuza a aparut cuvantul Romania inventat de Scoala Ardeleana si de aici roman,romanesc.

  1. Bălăioară Ionuț | Răspunde

   Eu am dat test astăzi dar am greșit că nu știam asta , eu am scris pentru că era înțelept ca un bătrân

   Ba nu Țara Românească sa numit și atunci.

 4. Multumesc mult!

 5. Bălăioară Ionuț | Răspunde

  Eu am dat test astăzi dar am greșit că nu știam asta , eu am scris pentru că era înțelept ca un bătrân

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: