Aboliţionism – dicţionar de termeni istorici

Aboliţionism – mişcare pentru stoparea comerţului cu sclavi şi emanciparea sclavilor în Europa de Vest şi în cele două Americi.

Sistemul sclavagist a stârnit slabe proteste până în secolul XVIII, când adepţii raţionalismului iluminist l-au criticat pentru că încălca drepturile omului, iar quakerii şi alte grupuri religioase evanghelice l-au condamnat ca fiind necreştin. Deşi sentimentele antisclavagiste au ajuns să fie larg răspândite la finele secolului XVIII, ele au avut un impact slab asupra centrelor de sclavie – Indiile de Vest, America de Sud şi sudul SUA.

În 1807 a fost interzis importul de sclavi în SUA şi în coloniile britanice. Sclavia a fost abolită şi în Indiile de Vest în 1838, iar în posesiunile franceze, 10 ani mai târziu.

Totuşi, în cele 11 state sudice ale SUA sclavia a rămas o instituţie socială şi economică. Aboliţionismul american a acţionat sub presiunea faptului că ameninţa armonia dintre statele de nord şi cele de sud ale Uniunii şi împotriva Constituţiei SUA, care lăsa chestiunea sclaviei la latitudinea fiecărui stat. Mişcarea aboliţionistă din nord era condusă de figuri fervente ca William Lloyd Garrison, fondatorul Societăţii americane antisclavagiste, scriitori ca John Greenleaf  Whilter, foşti sclavi, precum Frederick Douglas şi Hariet Beecher Stowe.

Alegerea lui Abraham Lincoln, care s-a opus răspândirii sclaviei înspre vest, a marcat un moment crucial. Convinse că modul lor de viaţă era ameninţat, statele din sud s-au separat de Uniune, ceea ce a dus la războiul civil american. În 1863, Lincoln (care nu a fost niciodată un aboliţionist) a emis Proclamaţia de emancipare care elibera sclavii din statele Confederaţiei; al 13-lea amendament al Constitutţei SUA (1865) interzicea sclavia în întreaga ţară.

În 1888, sclavia a fost abolită şi în America latină. În unele zone ale Africii şi în cea mai mare parte a lumii islamice ea a persistat ca instituţie legală până în secolul XX.

*****

sursa: Enciclopedia universală Britannica, vol. 1, Ed. Litera, Bucureşti, 2010

4 răspunsuri

 1. Interesanta categorie !
  Blogul acesta devine din ce in ce mai valoros ! 🙂
  Respect

 2. Felicitari! Si merci pt ca nu mai stiam bine legenda „DRAGOS VODA”!
  🙂

  1. nu era vb de legenda bha era vb de cuv astea

 3. super

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: