Poveste de dragoste şi moarte

1766, Danemarca.  Regele Christian al VII-lea, monarh corupt, nesăbuit, manevrat de favoriţii săi, tovarăşi de chefuri şi blestemăţii, abia urcat pe tron, se căsătoreşte cu tânăra şi frumoasa prinţesă Caroline-Mathilde, sora regelui George al III-lea al Angliei, care devine în curând o victimă a brutalităţilor soţului ei.

Un tânăr medic german, Johann Friedrich Struensee, chemat la Copenhaga pentru a stabili un diagnostic asupra stării mintale a suveranului, îşi dă seama de situaţia tragică a regatului condus de un rege nebun şi se hotărăşte să intervină. În scurt timp, din medic de curte el devine prim ministru, făcându-l inofensiv pe rege şi cucerind dragostea reginei. Devenit cel mai puternic om al statului, Struensee guvernează cu o mână de fier, înlăturând mai întâi o serie de personaje indezirabile, stabilind apoi un program de reforme revoluţionare, care sperie atât pe victime, cât şi pe beneficiari.

În culmea gloriei, el se va prăbuşi vertiginos atunci când regina dă naştere unui copil care nu putea fi decât al lui. Căzut brusc în dizgraţia regelui, el este întemniţat într-o fortăreaţă din Copenhaga unde va trebui să accepte sentinţa comisiei inchizitorilor. Pentru vina de a fi sedus pe regină şi de a fi uneltit împotriva suveranului pentru a pune mâna pe putere el este condamnat să fie decapitat, iar trupul să-i fie tras pe roată şi spintecat în patru.

Exilată în Germania, la Hanovra, regina va muri peste câţiva ani – la doar 24 de ani! – stingându-se de durere pentru copiii care i-au fost luaţi şi de dorul Angliei natale pe care n-avea s-o mai vadă.

2 responses

  1. Tristă poveste. Cu totul alta a fost rezolvarea în cazul Ecaterinei cea Mare, împărăteasa Rusiei :)

  2. Daca nu gresesc, este un film danez, regizat de Nikolaj Arcel, intitulat En kongelig affære (2012)

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s

%d blogeri au apreciat asta: