Afacerea colierului reginei Maria Antoaneta

Franţa, 1785. Cardinalul Louis de Rohan, voind să intre în graţiile reginei Maria Antoaneta, care-l dispreţuia, este atras într-o cursă de către o aventurieră, falsa contesă La Motte-Valois.

După ce într-o seară el obţine, prin mijlocirea ei,  o întrevedere nocturnă cu regina (care nu e decât o obscură actriţă deghizată!),” contesa” merge mai departe şi, cu complicitatea soţului ei şi a aventurierului Cagliostro, îl face să creadă că suverana i-ar rămâne recunoascătoare dacă el i-ar cumpăra un colier în valoare de 1.600.000 de livre. Cardinalul semnă bijutierilor o obligaţie şi remise colierul unui fals emisar al reginei, complicele doamnei La Motte, Reteau de Villette, care-l duse la Londra unde-l vându, demontându-l piatră cu piatră.

Când bijutierii neplătiţi se adresară reginei, escrocheria ieşi la iveală şi în scurtă vreme fu adusă în faţa tribunalului şi a Parlamentului (fiindcă afacerea luă o turnură politică). Falsa contesă acuzată de furtul şi vânzarea colierului, este condamnată a fi bătută cu vergele şi însemnată cu fierul roşu, apoi închisă la Bastilia. De aici evadează şi, odată ajunsă în Anglia, îşi scrie memoriile, în care curtea şi suveranii Franţei nu vor fi menajaţi.

Scandalul a constituit lovitura de graţie dată unei monarhii absolutiste aflate în agonie.

2 răspunsuri

  1. excelent!!!toate anecdotele si articolele sunt amuzante si interesante si nu le-am mai auzit,va multumesc.

  2. Interesant blog, jos palaria. Trebuie sa ma documentez mult in legatura cu delfina, sub patronajul ei, Abraham Louis Breguet a creat cea mai de seama bijuterie horologica, pacat ca delfina nu a apucat sa il vada. Sunt curios, oare, din cate s-au spus despre ea, cat la suta o fi adevarat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: