Conflicte în istorie – Thomas Morus împotriva lui Henric al VIII-lea

Anglia, 1528. Regele Henric al VIII-lea hotărăşte să divorţeze de soţia sa, Caterina de Aragon, sub pretextul că nu i-a dăruit un urmaş la tron, de fapt pentru a se putea căsători cu metresa lui, Anne Boleyn, dama de onoare a reginei.

Delicata misiune de a interveni pe lângă Papă pentru obţinerea altei dispense (cea precedentă fusese solicitată pentru prima căsătorie) revine acum lordului cardinal Thomas Morus (mare umanist, autor al celebrei Utopii). Acesta se opune de la început cu fermitate intenţiilor regelui, care, trecând peste refuzul lui, rupe relaţiile cu Roma, întemeiază Biserica Anglicană (al cărei şef se proclamă), îşi repudiază soţia, divorţând apoi şi căsătorindu-se cu Anne Boleyn.

Nereuşind să potolească firea neînfrânată a regelui care i-a fost cândva prieten şi care miza pe aprobarea lui oficială, Morus demisionează, retrăgându-se la reşedinţa lui. Nesuportând această ofensă, regele dă ordin ca el să fie închis, apoi, după un sumar proces de trădare, obţine condamnarea lui la moarte. Credincios principiilor sale, Morus acceptă pedeapsa capitală, fără a cerşi regelui îndurarea pe care acesta o sconta. Printr-un privilegiu extraordinar, Henric admite ca el să fie doar decapitat şi nu sfâşiat în bucăţi, conform pedepsei.

Un răspuns

  1. Recomand serialul „The Tudors” minunat realizat…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: