Atacul de noapte al lui Vlad Ţepeş asupra taberei sultanului Mahomed

În vremea lui Vlad Tepeş, ca şi în timpul lui Mircea cel Bătrân, asupra Ţării Româneşti a venit cu armată multă, puhoi nu alta, un sultan vestit numit Mahomed Cuceritorul.
– De ce-i zicea aşa?
– Pentru că, dragă Oana, cucerise multe ţări şi înrobise numeroase popoare.
– Înseamnă că era foarte viteaz, observă Andrei.
– Era. Şi a venit şi asupra lui Vlad Ţepeş, să-l alunge şi să-i ia ţara.
– De ce? se miră Dorina.
– Aşa sunt unii conducători: lacomi şi nesătui de putere.

Sultanul Mahomed era supărat pe Vlad pentru că trăsese în ţeapă pe un general de al lui, trimis să-i ceară bir şi supunere. Şi cum a intrat în ţară, cu mii şi mii de soldaţi grozavi la înfăţişare şi bine armaţi, Mahomed a pustiit, a prădat averile, a luat pâinea, vitele, a robit oamenii şi mai ales fetele şi copiii întâlniţi în cale. Vlad vodă avea oaste mică, dar curajoasă: toţi oştenii lui voiau mai degrabă să moară, decât să lase duşmanii să le fure ţara şi libertatea.

După un drum lung, în zile de vară călduroasă, Mahomed sultan Cuceritorul şi-a oprit oastea pentru odihnă. A făcut tabără cu mii de corturi din piele colorată, cu stâlpi auriţi şi cu covoare moi pe jos. În mijlocul taberei au aşezat cortul sultanului, mai mare şi mai strălucitor ca toate. În vârful stâlpului din mijlocul lui, strălucea semnul puterii sultanului: o semilună mare, toată de aur. Tabăra turcească se întindea pe kilometri şi era păzită, zi şi noapte, de multe şi neadormite străji, că nu se putea apropia nici pasărea fără a fi simţită.

Aflând despre năvala turcilor, ce s-a gândit Vlad Ţepeş? Dacă sultanul şi soldaţii lui sunt aşa de făloşi şi de grozavi, ia să încerc eu să le fac de petrecanie. Deci şi-a luat o sută de ostaşi, aleşi din cei mai neînfricaţi şi mai dibaci în luptă. I-a îmbrăcat în haine turceşti. Le-a dat suliţe şi iatagane turceşti. I-a înzestrat cu făclii unse cu păcură. Şi aşa, pe la miezul unei nopţi întunecoase, cu furtună grozavă, când toată armia turcească dormea fără griji, oamenii lui Vlad au aprins făclille şi s-au năpustit asupra taberei sultanului Mahomed.

Au nimicit străjile, înainte de a da de veste. Au dat foc la zeci şi zeci de corturi. Au răscolit toată tabăra. Au răpus mulţi turci, care, buimăciţi de somn, nu mai ştiau ce-i cu ei. Vlad Ţepeş însuşi a ţintit drept spre cortul sultanului, să-l ucidă, ca să scape ţara de cel mai cumplit duşman. A pătruns în cort şi a străpuns cu iataganul pe toţi cei aflaţi acolo. Apoi, făcând încă mai mare zgomot şi răscolire prin toată tabăra, a ieşit, împreună cu toţi ai lui, în cealaltă parte a taberei.

Se spune că, zăpăciţi de năvala românilor, înspăimântaţi de câtă moarte a apărut, pe neaşteptate, între dânşii, în învălmăşeală şi întuneric, crezând că au de a face cu românii, turcii s-au bătut toată noaptea, omorându-se între ei.

Aceasta a fost isprava lui Vlad Ţepeş şi a celor o sută de ostasi viteji ai lui.
– Şi Vlad Tepeş l-a ucis pe sultan? a întrebat Andrei.
– Nu, copii; la acel ceas sultanul se afla în alt cort, la sfat cu generalii lui. A avut noroc şi a scăpat.

*****

sursa: Dumitru Almaş – Povestiri istorice

6 răspunsuri

  1. Oare chiar asa o fi fost? 🙂 E bine ca Mehmed nu a murit atunci, cuceritorul Constantinopolelui merita un altfel de sfarsit. Si nu am mai fi fost bine primiti astazi in Istanbul pentru ca, din cate am vazut, turcii isi respecta inaintasii in general si pe Mehmed Fatih si Kemal Ataturk in special 😀

  2. pur si simplu macnific. M-a lasat fara cuvinte, Tepes a fost super desdept.

  3. Nu mai scrie povesti

  4. Daca Mehmed nu ar fi existat Ttaturk n-ar mai fi avut atat de mult de lucru sa-si ridice poporul de la nivelul agresiv-primitiv la un cat de cat nivel de baza civilizat. Din pacate nu a mai fost nici o personalitate asemanatoare lui Ataturk de atunci si turcii au batut pasul pe loc….. e suficient sa faci o vizita la Istambul (oras european!!) ca sa-ti dai seama de asta. Nu e un loc sigur nici pentu copii nici pentru femei ( multi pedofili si obsedati sexual) !!

  5. Corina,
    Politic, Istanbulul nu e oras european, Turcia nefacand parte din Uniunea Europeana. Geografic este european pe jumatate, orasul fiind asezat pe ambele maluri ale Bosforului (in Europa si Asia).
    N-am vazut vreun pedofil sau obsedat sexual care sa se manifeste in public pe acolo, dar nu te contrazic, pentru ca nu sunt nici femeie, nici copil. Ce stiu sigur e ca au o politie eficienta, care nu ar permite asa ceva. Cred ca sunt mai multi pedofili si obsedati in Europa occidentala decat in cea orientala.

  6. Pacat ca nu a reusit sa-l ucida atunci pe Mehmet 2 !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: