Să nu mi se vorbească de ceva lipsit de măreţie!

Ne aflăm în iunie 1665, la începutul şederii în Franţa a napolitanului Bernini (1598–1680), maestru al barocului monumental şi decorativ, autorul porticului de la catedrala Sfântul Petru din Roma, al fântânii Tritonului şi al fântânii Celor patru fluvii, tot din Roma. Invitat prin mijlocirea lui Colbert, marele artist este primit în audienţă, la Saint-Germain, de Ludovic al XIV-lea. Regele dorea de la el să întregească şi să înfrumuseţeze partea de răsărit a Luvrului.

Adresându-se suveranului, cavalerul Bernini spuse cu elocvenţă: „Sire, am văzut palatele împăraţilor şi ale papilor, pe cele ale principilor suverani de pe drumul meu de la Roma la Paris, dar pentru regele Franţei trebuie ceva mai măreţ.“

Curtenii n-au văzut în asta decît o emfază tipic italiană şi au zâmbit. Câtuşi de puţin stingherit, Bernini (urbanist, arhitect, pictor şi sculptor) li s-a adresat, spunându-le: „Să nu mi se vorbească de ceva lipsit de măreţie!

Din păcate, a conceput un proiect atât de nemăsurat, de costisitor, şi de baroc, încât s-a rămas la „prima piatră“. În locul faţadei atât de încărcate a lui Bernini, a fost înălţată colonada lui Claude Perrault (fratele scriitorului Charles Perrault), o capodoperă în stil pur francez.

*****

sursa: Francois Bluche, De la Cezar la Churchill. Vorbe memorabile explicate în contextul lor istoric, Ed. Humanitas, Bucureşti, 2000

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: