Platon – Apărarea lui Socrate

Platon a scris Apărarea lui Socrate sub impresia indignării pe care şi-o exprimă în Scrisoarea a VII-a. Procesul şi condamnarea lui Socrate, în 399, au decis într-adevăr convertirea lui Platon la filosofie.

Acuzat de Meletos, Anytos şi Lycon de coruperea tineretului şi de introducerea unor noi divinităţi în cetate, Socrate a fost judecat într-un proces pe care-l istoriseşte Apărarea. Textul are în trei părţi: prima relatează obiecţiile lui Socrate la capetele de acuzare reţinute în contra lui; în a doua, el propune pentru sine — aşa se obişnuia — pedeapsa cea mai potrivită; în sfârşit, într-a treia, Socrate reflectează asupra sensului politic şi filosofic al condamnării sale la moarte.

Ceea ce surprinde mai întâi, iar contrastul trebuie să fi fost şi mai sesizabil pentru contemporanii lui Platon, este distanţa dintre stilul lui Socrate în faţa tribunalului şi cerinţele retorice, obişnuite în acest gen de exerciţii. Renunţând să convingă juriul prin toate mijloacele oratorice posibile, Socrate alege să prezinte adevărul în toată goliciunea lui. Fără a se mulţumi cu stabilirea deşertăciunii acuzaţiilor (impietate, coruperea tineretului), el îşi asumă rolul pe care a ales să-l deţină în cetate.

Propunerea de pedeapsă făcută de Socrate — cetatea să-l întreţină în mod gratuit, ca recunoaştere a serviciilor lui — a fost socotită, evident, drept o provocare; ea a contribuit la condamnarea lui la moarte cu o mare majoritate.

Mai mult decât oricare alt text, Apărarea va fi contribuit la făurirea imaginii celui dintâi martir al filosofiei şi la prefacerea lui Socrate în figura emblematică a filosofului persecutat de putere şi de opinia mulţimii.

În continuarea Apărării lui Socrate, trebuie citite Criton şi Phaidon, precum şi Scrisoarea a VII-a.

*****

sursa: Denis Huisman, Dicţionar de opere majore ale filosofiei, Ed. Enciclopedică, Bucureşti, 2001

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: