O vizită de neuitat

În „Memoriile” sale, Constantin Argetoianu povesteşte cu ironie şi umor o vizită pe care i-a făcut-o lui Nicolae Iorga, prietenul său din acea perioadă.

„Mi-aduc aminte de trei zile petrecute pe la începutul lui august al acelui binecuvântat an 1924, la Vălenii de Munte, unde, chemat de Iorga, m-am dus să ţin trei prelegeri. Am desfăşurat în faţa învăţătorilor, în faţa „misionarelor” şi în faţa proletariatului intelectual care se adunase acolo, câteva probleme economice şi financiare. Iorga îmi sorbea cuvintele, îmi bătea ritmul frazelor din cap şi din picior, mă lăuda, mă admira, mă ruga să mai vin şi în orele libere m-a dat din prima zi gata, căci a voit să-mi arate tot şi numaidecât.

Mi-a arătat biserica, lămurindu-mi clădirea ei şi genealogia ctitorilor, m-a dus la muzeul instalat într-o căsucă în care adunase toate cioburile de primprejur, icoanele pe care le putuse şterpeli de prin biserici, marame, zevelci, poale brodate, câte-o ploscă zugrăvită, ouă de Paşti încondeiate şi câteva tipărituri vechi – obiecte nenorocite smulse din văpaia vieţii sau moarte de mult şi mâncate de cari sau de molii, fără nici un interes pentru mine.

M-a dus la „Şcoala zugravilor de icoane”, într-o altă casă paraginită în care trei ofticoşi fierbeau mămăligă în aşteptarea inspiraţiei; mi-a arătat locul unde urma să clădească în mijlocul târgului un teatru pentru reprezentarea festivă a pieselor sale (ca Wagner la Bayreuth!), m-a plimbat prin temeliile începute ale Şcolii „Principesa Elena” menită să adăpostească demoazele minoritare „en mal de roumain” şi m-a dus în fine şi la căminul „misionarelor” instalat în casa veche boierească a Valenilor, o casă simpatică şi sfioasă, în fundul unei curţi, o casă în care vreo douăzeci de tinere învăţătoare, cele mai multe frumuşele, înghiţeau zilnic, hai să-i zicem conferinţa Maestrului, şi se pregăteau astfel să poarte cultura românească în ţinuturile înstrăinate prin vitregia vremurilor.

Ajuns la misionare am căzut pe un scaun; ma dureau picioarele şi mi se muiaseră şalele. Dânsul însă, care făcuse de zece ori drumul, căci ca şi căţeii zburdalnici o lua înainte, se întorcea, se încurca cu o vorbă în curţile oamenilor, dispărea, apărea iară –  dânsul însă nu da nici un semn de oboseală, şi inspecta şi mângâia oiţele date cu „rouge” pe buze şi cu pudra pe obraz ca orice misionară ce se respectă. Maestrul îmi deapănă meritele lor, culturale bineînţeles.

De dormit am dormit bine la Văleni, căci am tras la prietenul meu politic, avocatul Rădulescu, om străin de mişcarea culturală locală, dar cu scaun la cap, cu paturi de puf  şi cu aşternuturi de olandă. Din nefericire a trebuit să iau toate mesele la Iorga şi asta a fost marea mea suferinţă. Cum putea omul acesta trăi cu porcăriile ce se serveau pe masa lui? Era aşa de distrat încât nu vedea nici ce băga în gură. Erau lucruri mocirloase şi îngrozitoare, de la mămăliga nefiartă scăldată în zăr până la găina prea fiartă (se desfăcea…) neagră de pene rămase în piele… Biata coana Catinca, inconştientă, sau ca să mă pedepseasă fiindcă nu mă iubea, mă tot îndemna să mănânc şi eu mă luptam cu ea refuzând sub cuvânt că nu-mi era foame sau că sunt la regim. Seara pe la ora 11, când îmi da drumul şi mă înapoiam acasă, nu îndrăzneam să cer nimic Răduleştilor, să nu afle Apostolul (într-o mahala ca Vălenii toate se aflau) şi să se mâhneasă şi să se supere… Am trăit trei zile cu pâine, cu ceapă şi cu puţin caş sărat, pe care mi le trecea Ţoni pe ascuns.

M-am strecurat cu bine prin toate aceste mizerii, şi la plecare prietenul meu „pe o viaţă” m-a dus la gară în alai, precedat de fanfara locală şi cu toţi cursiştii nemâncaţi, dar adăpaţi la izvorul celui mai curat naţionalism, după el…”

2 răspunsuri

  1. Cred ca am mai spus ca nu-l simpatizez pe Iorga; acum mi se confirma banuielile.
    Multumesc !

  2. sunteți ok !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: