Florile coroanei britanice – simboluri şi semnificaţii

Oare care ar fi legătura între un trandafir, un ciulin şi o narcisă? Un frumos buchet creat de un talentat maestru florist sau poate o grădină unde cei trei „conlocuitori” încântă privirile şi delectează simţul olfactiv al vizitatorilor. De fapt, cele trei plante îşi împart locul în „grădina regală” a Marii Britanii, fiind simbolurile florale ale Angliei (trandafirul), Scoţiei (ciulinul) şi Ţării Galilor (narcisa). Din acest interesant aranjament floral nu putea lipsi tradiţionalul simbol irlandez, trifoiul.

Legenda trandafirului

O legendă grecească spune că trandafirul a fost creat din trupul unei nimfe moarte, de zeiţa florilor, Chloris. Astfel, pentru a fi cea mai frumoasă din lume, la naşterea sa, roza a primit de la zeul vinului, Dyonisos, parfumul ameţitor, apoi i-au fost dăruite veselia, strălucirea şi farmecul, iar Ares, zeul războiului, i-a dat spinii.

Războiul rozelor

Anglia secolului al xv-lea a fost zguduită de conflicte sângeroase între două familii ale nobilimii engleze din acele vremuri, Casa de York, care avea ca emblemă trandafirul alb, şi Casa de Lancaster, al cărei blazon era trandafirul roşu. Războiul rozelor (1455-1487) a izbucnit din cauza rivalităţii membrilor celor două dinastii, care vizau succesiunea la tronul Angliei. După 30 de ani de conflicte, Henry Tudor de Lancaster a devenit regele regele Henry al VII-lea al Angliei, întemeind dinastia Tudor. Acesta a ales să combine trandafirii rosii şi albi, într-o emblemă comună – Roza Tudorilor, care simbolizează împăcarea celor două mari puteri.

Ordinul Jartierei

Cine s-ar fi gândit că cea mai veche distincţie nobiliară din Anglia, Ordinul Jartierei,  îşi are originea într-un dans? Se spune că, în urmă cu peste 600 de ani, în timp ce se afla la un bal, contesei Joan de Salisbury i-a căzut jartira albastră. Regele Eduard al III-lea, pentru a depăşi momentul „ruşinos”, a ridicat obiectul de pe jos prinzându-l de picior, sub genunchi, chiar în faţa curtenilor şi rostind următoarele: „Ruşine aceluia ce rău gândeşte”. Ordinul instituit în anul 1348 reprezintă un trandafir în email şi aur, fiind purtat de bărbaţi prins pe o panglică albastră la genunchiul drept. Persoanele decorate cu titlul de Cavaler al Ordinului Jartierei sunt desemnate de monarh, în urma contribuţiei aduse la viaţa naţională sau în urma serviciilor aduse Casei Regale.

Ciulinul

Ţeposul ciulin este răspândit în câmpuri, locuri necultivate sau la margine de drum, unde poate fi văzut înflorit în timpul verii. Tulpina este ramificată şi spinoasă, crescând până la 1,50 m, iar florile roşii au un aspect ghimpos.

Ciulinul este unul dintre simbolurile cu care se identifică Scoţia, alături de whisky, cimpoi şi kilt. Legenda spune că această plantă, pe care unii cârcotaşi o numesc pur şi simplu „buruiană”, a fost cea care în vreme de război i-a apărat pe scoţieni. Astfel, în timpul unei bătălii, încercând să ia prin surprindere tabăra scoţiană, unul dintre luptătorii vikingi a călcat pe un scaiete, ţipetele de durere ale inamicului le-au atras atenţia scoţienilor, care au decretat această plantă drept emblema naţională.

Narcisa

Originară din sudul şi vestul Europei, primăvăratica narcisă, care creşte până la 30 cm înălţime, atrage prin parfumul îmbătator al florilor albe sau galben-portocalii. Este floarea naţională a Ţării Galilor deoarece adesea înfloreşte chiar pe 1 martie, care este ziua Sfântului David, patronul spiritual al Wales-ului.

Trifoiul, norocul Irlandei

Se spune despre trifoi că aduce noroc, iar dacă punem la socoteală şi faptul că faimoasa frunză verde este simbolul Irlandei, atunci nu ne putem gândi decât la această ţară ca la cea mai „norocoasă” din lume. Irlandezii celebrează în fiecare an, în ziua de 17 martie, St. Patrick’s Day, sărbătoarea naţională a Irlandei de Nord şi Republicii Irlanda dedicată patronului ei spiritual. Potrivit folclorului irlandez, Sfântul Patrick a folosit frunzele trifoiului pentru a explica oamneilor Sfânta Treime. Anual, pe data de 17 martie, regina Elisabeta a II-a, suverana Marii Britanii, oferă simbolicul buchet de trifoi regimentului ei irlandez (The Irish Guards). Aceştia obişnuiesc să poarte la butoniera uniformei tradiţionalul trifoi.

*****

sursa: Prof. Cătană Veronica, revista Big Explorer, anul 2011, nr.3

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: