Frankenstein – apariţia unui personaj de groază

Boris Carloff a fost protagonistul primului si cel mai celebrului film Frankenstein, în care a întruchipat un monstru înfricosator, dar în acelasi timp demn de compasiune

Una dintre cele mai plicticoase seri din istorie a dat naştere unui personaj fictiv care a provocat teroare şi a fascinat lumea întreagă.

Într-o noapte furtunoasă a anului 1816, într-un grup celebru reunit la Villa Diodati, a lordului Byron, de pe lacul Geneva, se citeau, în faţa şemineului, poveşti cu stafii, în timp ce afară vântul şuiera, iar ploaia bătea în geamuri. Se aflau în vizită la Byron poetul Percy Bysshe Shelley şi viitoarea lui soţie, Mary Godwin, sora vitregă a lui Mary, Claire Clairmont, şi medicul său personal şi permanent tovarăş de drum, doctorul John Polidori.

Nemulţumit de vremea rea şi plictisit de această distracţie improvizată, Byron a propus un concurs de poveşti de groază. Ceva mai târziu, grupul, apreciind posibilitatea de a înţelege chiar secretul vieţii, a discutat dacă electricitatea poate „aprinde flacăra vieţii şi poate produce o entitate vie din însumarea unor componente moarte”.

Mult după miezul nopţii, după cum le era obiceiul, locatarii vilei s-au retras. Mary era într-o stare nefirească de surescirare, când somnoroasă, când plină de energie. Chiar când se pregătea să se culce, a avut o viziune înfricoşătoare: „L-am văzut pe adeptul palid al artelor ticăloase cum îngenunchează lângă creatura pe care a construit-o. Am văzut fantoma abominabilă a unui om zăcând întinsă apoi, deodată, cu ajutorul unei maşini enorme, a început să dea semne de viaţă şi să se mişte greoi“.

S-a speriat şi i-a pierit somnul: găsise povestea de groază. Publicată doi ani mai târziu, povestirea Frankenstein scrisă de Mary Shelley s-a bucurat de succes, în secolul următor fiind frecvent preluată şi imitată, atât în literatură, cât şi în cinematografie.

*****

sursa: Mari enigme ale trecutului, Reader’s Digest

Un răspuns

  1. stitzi francheshtainii sunt desteptzi si gr se poate pune cu un anume caz
    oaznici dar dragostea adevarata nu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: