O, libertate, câte crime se comit în numele tău!

O, libertate, câte crime se comit în numele tău! Apostrofa aceasta amară pare să fi fost (din câte spune Lamartine în Istoria girondinilor, II, 8) ultima vorbă a doamnei Roland, ghilotinată în Piaţa Revoluţiei la 8 noiembrie 1793.

Manon Philipon, mai târziu doamna Roland de la Platière (1754–1793), a ţinut în Paris un salon, frecventat mai ales de girondini, a cărui influenţă politică a fost considerabilă. Girondinii (conduşi de deputaţi ai departamentului Gironde, cu capitala la Bordeaux) ocupau, din 1791, dreapta Adunării Legislative. Au ajuns la putere în martie 1792, în timpul ministeriatului la interne al lui Jean-Marie Roland, soţul doamnei Roland, şi au pierdut-o la 13 iunie. După căderea lui Ludovic al XVI-lea, ei s-au opus iacobinilor şi masacrelor din septembrie. Făcuţi responsabili de eşecurile militare din 1793, au fost scoşi în afara legii la 3 mai şi lichidaţi, prin ghilotinare, în octombrie–noiembrie.

Doamna Roland a fost sufletul mişcării şi guvernării girondine, prin inteligenţa, graţia şi convingerile ei pasionate. Apostrofa ei de pe eşafod, dacă a fost cu adevărat rostită, corespundea sentimentelor ei şi stilului retoric, de inspiraţie romană, al epocii.

*****

sursa: Francois Bluche, De la Cezar la Churchill. Vorbe memorabile explicate în contextul lor istoric, Ed. Humanitas, Bucureşti, 2000

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: