Originea Jocurilor Olimpice

Privind statuile antice înfătişându-i pe zei, cu proporţiile impecabile ale trupurilor lor dezgolite şi musculoase, nu avem nicio îndoială că îngrijirea trupului şi menţinerea vigorii fizice au jucat un rol important în viaţa vechilor greci.

Cultul trupului era omagiat în timpul jocurilor, desfăşurate în sanctuarele zeilor care împânzeau întreg teritoriul Greciei. Cele mai importante jocuri erau organizate în Olympia, locul unde era celebrat cultul lui Zeus, zeul zeilor, oraş situat în partea de vest a Pelopenezului. O dată la patru ani, avea loc cel mai mare eveniment de întreceri sportive care atrăgea grecii de pretutindeni.

Ecoul întrecerilor din vechime

O vizită în vechiul oraş Olympia, patria Jocurilor Olimpice, nu are termen de comparaţie. În muzeul local se pot vedea discurile folosite de cei care participau la proba de aruncare cu discul şi greutăţile folosite de halterofili. Tot aici se afla uneltele sculptorului Fidias şi o cupă cu numele său, împreună cu casca lui Miltiade, cel care a obţinut victoria Greciei asupra persanilor la Maraton.

Complexul are aceleaşi dimensiuni cu satele olimpice moderne, unele dintre porţiuni fiind actualmente în curs de reconstrucţie. Au fost conservate cel mai vechi stadion din Grecia, buleuterionul [clădirea destinată oficialităţilor, omologii din vechime ai membrilor Comitetului Olimpic Internaţional din zilele noastre], precum şi ruinele atelierului lui Fidias. Splendidul monument al lui Zeus, în faţa căruia toţi concurenţii jurau că vor respecta regulile olimpice, nu s-a păstrat. Atleţii care încălcau aceste reguli nu erau trataţi cu menajamente. Numele de familie ale învingătorilor, numele taţilor lor, precum şi numele oraşelor din care proveneau erau gravate pe statuile lui Zeus, amplasate de-a lungul drumului către stadion. De asemenea, aici erau ridicate statuile învingătorilor la Jocurile Olimpice.

Totul a început cu o cursă

În anul 776 î.Hr. a fost consemnat în Olympia numele câştigătorului primei curse pe stadion, Koroibos din Elis, şi se presupune că acest an marchează începutul Jocurilor Olimpice, deşi data reală a primelor jocuri este necunoscută. La început, competiţia dura numai cinci zile. Întrecerile constau din alergări, lupte greco-romane, sărituri şi călărie. De-a lungul timpului, au lost adăugate alte discipline sportive, printre care boxul, o combinaţie de lupte greco-romane şi box, numită pankration, în care nu existau restricţii sau reguli, curse cu care trase de patru cai şi curse cu mânji.

În timpul Jocurilor Olimpice era respectat armistiţiul, aşa-numita „pace a zeilor“, care dura timp de două luni, deoarece se lua în calcul şi timpul necesar călătoriei.

*****

sursa: Grecia, leagănul democraţiei, Colecţia în jurul lumii, DeAgostini

Un răspuns

  1. Foarte interesant. Istoria e plina de descoperiri,iar jocurile olimpice sunt printre cele mai importante. Multumim pentru informatii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat asta: