Balcanii constituiau la sfârşitul secolului al XIX-lea şi la începutul secolului XX zona fierbinte a continentului. Aici se confruntau interesele marilor puteri politice, Rusia şi Austro-Ungaria în primul rând, dar şi marile religii ale lumii (creştinismul cu variantele sale, catolicismul şi ortodoxismul, şi islamismul).
Balcanii erau o imagine la scară redusă a lumii. Poziţia strategică a Balcanilor era şi ea deosebită. Zona se afla la mijlocul distanţei dintre centrul continentului, dominată de Germania unificată, şi principala sursă de petrol a lumii spre care şi-au îndreptat atenţia puterile anglo-saxone.
Pe de altă parte, sistemul european de securitate atinsese un grad de integrare atât de ridicat, încât izbucnirea unui cât de mic conflict, aproape indiferent unde în cadrul său, era de natură să determine declanşarea războiului generalizat. Iar Balcanii au adeverit această constatare. Asasinarea moştenitorului tronului austro-ungar la Sarajevo, în vara lui 1914, a constituit tocmai scânteia care a dat foc întregului eşafodaj european de securitate.
Balcanii – curul Europei! Petre Ţuţea a spus-o…
Da, dar ce te-ai face fara cur?
in europa sa petrecut multe cesti???????????????????????????????????este asa
DE CE MULTI SE SOCOT DESTEPTI INSA ADEVARUL ESTE CA NU STIM NIMIC IN REALITATE ,,aADEVARATELE CUVINTE SUNT IN ISTORIA NOASTRA;
REALITATEA NOASTRA