Aztecii şi sacrificiile umane

În momentul cuceririi spaniole din 1519, aztecii se aflau într-o perioadă de maximă dezvoltare. Arta, arhitectura, cunoştinţele de astronomie, sistemul de guvernare şi ceremoniile religioase atinseseră un punct culminant. Faptul că nu inventaseră încă roata a fost surprinzător. Imperiul lor enorm, cu o populaţie de peste un milion de oameni, depindea de fertilitatea pãmîntului. Oraşul principal, Tenochtitlan, se înălţa pe o insulă aflată în mijlocul unei mlaştini şi era înconjurat de o reţea de canale şi lacuri.

Aztecii mâncau porumb, fasole şi salvie, peşte şi alte vietăţi acvatice, precum şi cele două animale domesticite, curcanul şi câinele. Câinii care se mâncau proveneau dintr-o o rasă fără păr şi erau îngrăşaţi pentru consum.

Aztecii credeau că, pentru ca soarele să continue să se mişte pe cer, anotimpurile să se succeadă, iar culturile să crească, era esenţial ca astrul zilei să fie hrănit cu alimentul său natural, sângele. Era nevoie de sânge uman, iar în lipsa acestuia, însăşi viaţa lumii ar înceta. Sacrificiul uman reprezenta o necesitate pentru bunăstarea omenirii.

Victima era condusă în vârful templului şi, înconjurată de mii de spectatori care priveau de jos, întinsă pe spate pe o piatră uşor convexă. Mâinile şi picioarele îi erau fixate de patru preoţi, în timp ce al cincilea îi spinteca pieptul cu un cuţit de silex şi îi smulgea inima care bătea încă. Inima era ridicată spre cer, în timp ce restul corpului se arunca la baza templului. Capetele erau tăiate şi înfipte în şiruri de ţepuşe aflate lîngă templu. Procedeul era extrem de barbar, iar preoţii se umpleau de sânge; ritualul i-a şocat pe conchistadorii spanioli. Când împăratul Montezuma al II-lea i-a condus pe Cortes şi pe însoţitorii săi în vârful unui templu pentru a admira priveliştea magnifică, aceştia au fost scârbiţi de sângele împrăştiat peste tot şi de duhoarea de carne putredă.

Cu toate acestea, şi conchistadorii spanioli îşi masacrau, ardeau, mutilau şi torturau victimele. În schimb, aztecii au fost, la rândul lor, oripilaţi de torturile aduse de cuceritorii lor de pe tărâmul Inchiziţiei. Ei erau convinşi că sacrificiile pe care le făceau reprezentau singurul mod de abordare a incertitudinilor unei lumi aflate sub o ameninţare permanentă. Sacrificiile aveau loc în fiecare lună, adesea mai multe sute deodată. La inaugurarea Marelui Templu extins au fost sacrificaţi în acelaşi timp 20 000 de oameni.

Dar de unde proveneau victimele, având în vedere că era nevoie de mii de oameni? Aztecii îi obţineau din războaiele pe care le purtau cu vecinii, singurul scop al acestor conflicte fiind capturarea unui număr cât mai mare de prizonieri care să poată fi folosiţi pentru sacrificii. Soldaţii erau înarmaţi, dar încercau să nu omoare, fiind însoţiţi de oameni care aveau asupra lor funii şi plase pentru prinderea prizonierilor.

Aztecii erau un popor civilizat, cu calităţi şi defecte. Alături de societatea bine organizată, de simţul estetic şi de puternicele sentimente religioase, exista obsesia faţă de misterul sângelui şi al morţii şi cruzimea asociată cu acestea. Civilizaţia aztecă a fost definitiv distrusă de o mână de aventurieri europeni vicleni, curajoşi şi echipaţi cu cai, muschete, tunuri, arbalete şi săbii de oţel. Toate aceste elemente le erau necunoscute aztecilor, iar spaniolii erau astfel de neînvins în luptă.

*****

sursa: Cedric Mims, Enciclopedia morţii, Ed. Lider, 2006

Un răspuns

  1. Domnule Oprea, m-ar interesa mult un articol detaliat despre heraldica romaneasca. Cu multe blazoane ale famiilor boieresti autohtone. Eventual, puteti scana si posta pe blog ilustratii cu blazoanele respective din cartile lui Hagi Moscu si Cernovodeanu. Ar fi frumos, nu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: