Regina Maria – durerea unei mame

În noiembrie 1916, se stingea din viaţă, la nici patru ani, Mircea, al şaselea şi ultimul copil al Reginei Maria şi al Regelui Ferdinand. În ajunul plecării din Bucureşti, spre care se îndreptau armatele germane, în bisericuţa de la Cotroceni, Regina stătea mută de durere în faţa sicriului ascuns în flori. Iat-o înfăţişând scena neştiută de nimeni, a despărţirii de acela pe care-l lăsa, micuţ prizonier, în mâinile năvălitorilor:

„Era seară. Umbre pătrundeau în biserică, şi cu ele am intrat şi eu în sanctuarul unde grămezi de flori albe împrăştiau miresme ameţitoare. Aici, lângă mormântul aşa de curând închis, mi-am smuls masca ce purtasem ziua întreagă şi mi-am gemut durerea fiinţei plăpânde care zăcea sub lespezi… I-am mărturisit că plec, că mă duc şi nu ştiu când mă voi întoarce… L-am rugat să mă ierte că-l părăsesc, să ierte pe mama lui că se duce cu ceilalţi cinci şi că-l lasă pe el, cel mai mic dintre toţi, îl lasă singur, în voia celor care grabnic vor lua în stăpânire locurile atât de scumpe nouă.”

*****

sursa: Nicolae Iorga, Regina Maria, Ed. Porţile Orientului, Iaşi, 1996

2 răspunsuri

  1. Foarte frumos, a inceput sa ma cuprinda emotiile citind fraza de la sfirsit::; Ce inseamna sa ai o Mama buna si iubitoare:

  2. flor3nna@yahoo.com | Răspunde

    Apreciez foarte mult blogul, este de-a dreptul folositor. As dori sa va intreb ceva totusi. Aveti recomandari de bloguri asemanatoare in romana sau engleza? Nu e necesar sa fie tot istorie. Mi-ar placea sa citesc asemenea articole din toate domeniile. Multumesc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: