Viaţa politică românească – o mascaradă

Anul 2012 este anul alegerilor locale şi parlamentare, prilej pentru a ne reaminti de personajele lui Caragiale, eroi ai unei lumi guvernată de patimi mărunte, înveşmântate în lozinci demagogice care maimuţăresc idealurile democratice. Ca şi pe vremea lui Caragiale, şi astăzi viaţa politică românească nu pare decât o mascaradă, iar alegerile  o farsă. Tipurile umane zugrăvite de marele dramaturg sunt evident valabile şi astăzi. Iată câteva dintre ele: 

Caţavencu – personaj lipsit de orice scrupul, mare mânuitor de vorbe, din care alcătuieşte în orice împrejurare sforăitoare discursuri.

Ca orice român, ca orice fiu al ţării mele… în aceste momente solemne… mă gândesc… la ţărişoara mea… la România!

Trahanache – politician lipsit de personalitate, care în orice situaţie face apel la aceleaşi câteva fraze.

Ai puţintică rabdare, stimabile… Unde nu e moral, acolo e corupţie şi o soţietate fără prinţipuri, va să zică că nu le are.

Cetăţeanul turmentat – personaj anonim care reprezintă masa alegătorilor, dezorientată şi condusă după bunul plac de partidele aflate la putere.

– Eu pentru cine votez?

Ghiţă Pristanda – poliţaiul oraşului, funcţionar umil, gata oricând să slujească pe mai-marii zilei, oricare ar fi aceştia.

Famelie mare, renumeraţie mică, după buget, coane Fanică.

2 răspunsuri

  1. Gheorghita Ionescu Eugeniu | Răspunde

    „O scrisoare pierdută” este o comedie, se contează pe ridicol, spectatorului i se induce opinia că el (spectatorul) ar fi cu totul deosebit de personajele care defilează pe scenă. „Mica politică” putea fi ridicolă, Carageale afişa o atitudine mai puţin critică (în piesele sale) faţă de „marea politică”. Nu-l satiriza pe P.P.Carp sau pe „marele” Ion. Câtă dreptate avea Trahanache când repeta dictonul: „Tatiţo, unde nu e moral este corupţie şi o soţietate fără prinţipuri, care va să zică că nu le are”. Dar personajul dezvoltat de autor (Trahanache) procedează în practică împotriva a ce exprimă dictonul. Asta-i boala politicienilor, a aproape tuturor care ajung fruntaşi politici: una gândesc, alta spun şi de multe ori alta fac. Cunoaşteţi vreunul care face excepţie?

  2. Gheorghita Ionescu Eugeniu | Răspunde

    Patrimoniul „gândirii politice” de care uzau personajele lui Carageale, astăzi este mai viu ca oricând. Caţavencu reânvie în discursuri vânturătoare de sloganuri populiste: „nu ne vindem ţara”, „Europa să ne lase-n pace”, „voi progresul cu orice preţ”.Totuşi găinăriile lui Caţavencu (semnături false de giranţi) sunt jocuri de copii în comparaţie cu „tunurile” politicienilor de astăzi. Pe Farfuridi, îl regăsim în mulţimea „istoricilor” care preamăresc un trecut spoit în culori prost combinate, menite să disimuleze realitatea. Trahanache, astăzi ca şi atunci, închide ochii la relaţia imorală, Zoe-Tipătescu, mulţumindu-se cu „foncţiile”, îl regăsim printre şefii consiliilor judeţene de astăzi. Zoe bântuie aprig toate nivelurile, lătrăturile ei ne asurzesc pe posturile de televiziune. Parcă, Zoe de atunci, e mai puţin răutăcioasă decât cele de azi. Despre Ghiţă ce se poate spune? Păi acela „tapa” câţiva gologani din contul „ovreiului”, pentru steaguri, Ghiţă de astăzi îşi întregeşte „remuneraţia” făcându-se părtaş cu interlopii. Câţi „Dandanachi” de la 48, pardon, 89 nu-şi ţin „coledziul” prin şantaj? Marele Dandanache ne-a fost adus cu „linca-linca” în 1989. Cetăţeanul turmentat astăzi se mulţumeşte cu găleţi, câteva pungi de făină şi nelipsitele bidoane de ulei. De-mbătat, n-are decât să se îmbete pe banii lui.”Becherul”, schimbă candidaţii degeaba se răţoieşte retoric Farfuridi, nu va pleca din partid. Tipătescu nu-l arestează pe Caţavencu, negociază cu el fulgii rămaşi nejumuliţi din jalnicul penaj al găinii care se lasă jumulită gândind: „Dom-le, asta-i situaţia!”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: