Pedepsiţi după ce au murit

Cadavrele nu sînt întotdeauna lăsate să se odihnească cu demnitate şi respect. Abuzarea cadavrului este o caracteristică manifestată frecvent de-a lungul istoriei. Iată două exemple:

Cadavrul lui Oliver Cromwell a beneficiat de toată pompa şi de ritualurile unei ceremonii funerare de şef de stat când a murit, în 1658, numai că a fost supus unei pedepse „retrospective“, după reinstaurarea monarhiei în 1660. Corpul i-a fost exhumat din Catedrala Westminster şi târât pe străzi într-o sanie pînă la închisoarea Tyburn, unde a fost spânzurat. Cadavrul a fost îngropat sub spânzurătoare, iar capul i-a fost tăiat şi expus într-un ţăruş de pe acoperişul Westminster Hall, unde a rămas timp de zece ani.

Cadavrul lui Cicero (106–43 d.Hr.), celebrul orator şi om de stat roman, a fost şi el pedepsit după ce a fost omorât. Strălucirea sa oratorică l-a făcut să se lanseze într-o serie de discursuri împotriva lui Marc Antoniu, lucru nesăbuit, având în vedere că în acele vremuri Marc Antoniu se bucura de o influenţă deosebită la Roma, după asasinarea lui Iuliu Cezar. El l-a ostracizat pe Cicero şi a cerut să fie prins şi ucis de vânătorii de recompense atunci cînd a încercat să fugă. Capul şi mâna dreaptă i-au fost aduse înapoi la Roma şi aşezate în aceeaşi tribună publică de unde oratorul îşi lansase iniţial discursurile ofensatoare. Măsura îşi dorea să fie o amintire macabră a faptului că acela era capul care gândise şi vorbise şi mâna care scrisese împotriva lui Marc Antoniu. Ca o măsură în plus, Fulvia, soţia lui Antoniu, i-a înfipt în limbă un ac de păr.

*****

sursa: Cedric Mims, Enciclopedia morţii, Ed. Orizonturi, 2006

4 răspunsuri

  1. Razbunarea pentru unii nu are margini…moartea nu conteaza.

  2. Gheorghita Ionascu Eugeniu | Răspunde

    În privinţa lui Cicero cam aşa a fost. Un detaliu neânsemnat, Cel care l-a trecut pe Cicero pe lista „proscrişilor” a fost Marcus Antonius nu Marcus Aurelius. Oricum împăratul Marcus Aurelius aprecia filozofia şi personalitatea postumă a marelui orator Cicero. Dacă ar fi fost contemporani probabil ar fi fost buni prieteni.

  3. Mulţumesc pentru observaţie.

  4. dra dc mai sunt pedepsiti daca deja au murit?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: