30 decembrie 1947. Înlăturarea monarhiei — relatarea Regelui Mihai

[Pe 30 decembrie 1947] Am ajuns la casa din Şoseaua Kiseleff. N-am aşteptat mult şi Groza s-a arătat însoţit de Gheorghiu-Dej. […] Am intrat în salon, ne-am aşezat şi fără să aştepte mult timp, Groza, pe buze cu un zâmbet jovial, a spus: „Am venit să discutăm despre un divorţ amiabil“. Noi n-am înţeles ce vrea să zică. „Despre ce divorţ este vorba?“ l-am întrebat.

Atunci, Groza a început să se încurce într-un şir lung de explicaţii, că momentul politic e foarte grav, că marile puteri aşteaptă, că nu mai e nevoie de monarhie, că monarhia împiedică democratizarea şi modernizarea ţării şi aşa mai departe […]. Aberaţii. Dacă monarhia n-ar fi respectat regulile de joc ale democraţiei, nici ei n-ar fi ajuns aşa de uşor la mine. […] După ce a încetat încâlcita lui explicaţie, mi-a întins o hârtie. Am luat-o şi am citit-o la repezeală. Când am înţeles despre ce este vorba, am protestat cu atât mai mult cu cât mi se cerea acordul pe loc. […]

Am cerut să mi se dea documentul, ca să-l citesc în linişte, şi m-am retras în biroul meu. I-am chemat pe Negel şi pe Ioaniţiu, care se aflau în casă şi aşteptau pe culoar să poată lua legătura cu mine. Alarmaţi, mi-au comunicat că firele telefoanelor fuseseră tăiate, că garda Palatului a fost arestată şi înlocuită cu soldaţi din alte regimente şi că suntem ţinta unor trupe de artilerie gata în orice moment să tragă. […]

Am încercat să tratez cu cei doi în termeni raţionali. N-a fost chip să ne înţelegem. De fapt, Constituţia pe care o invocam încetase de mult să aibă o putere asupra lor. Au recurs la şantaj.
Mi-au comunicat că, tergiversându-se semnarea actului, locuitorii Bucureştiului îşi vor da seama că aici se întâmplă ceva deosebit iar ei, membrii guvernului, adică şi comuniştii, vor fi nevoiţi, pentru a contracara orice formă de opoziţie, să execute peste o mie de studenţi dintre cei ce fuseseră arestaţi în ultimul an. […]

Începusem să cunosc ferocitatea acestui om care se dădea în faţa lumii drept reprezentantul celor mai democratice vederi. […] Nu era ieşire. Am uitat până şi de faptul că sunt înconjurat. Asta era înainte de prânz, pe la zece, unsprezece dimineaţa… […]

Totul n-a durat decât un ceas, un ceas şi jumătate.

*****

sursa: Mircea Ciobanu, Convorbiri cu Mihai I al României, Ed. Humanitas, Bucureşti, 1997

6 răspunsuri

 1. Toti cei care-l mai cred pe basescu,cum ca Regele a fost un trdator,,sa citeasca aceasta relatare a Reg,Mihai!!

  Apreciază

 2. Trezește-te popor român și fă ceva…

  Apreciază

 3. mda, se vor trezi,… si vor face ce au mancat, pe unde apuca… uneori pe strazile bucurestiului k mistretii de pe plantatia tenismanului Ion Tiriac… in niciun caz nu vor da lovitura de Cotroceni, sa schimbe apoi Constitutia si sa declare Romania regat si sa inscauneze regenta fiului principelui Duda cum abereaza multi, sau si mai ridicola declarare a mostenitorului imperiului casei regale a G.B. k rege al Romaniei, incsotit de consoarta dl. sale – Camila Parker Bools,… parca o cheama, nu ?

  Apreciază

 4. …..Cine sa se trezeasca odata ce acest tineret – cel putin cei intervievati de televiziunile antinationale , nu stiu decat distractie di sex?…..Cred ca nu-si cunosc nici macar bunicii de unde sa-si stie istoria si rolul monarhiei in trecutul nostru.? Pai nu spun ea D-l Iliescu odata ca Romania nu are traditie monarhica…….Cred ca sustinea o prostie pe care nici dansul nu o credea. ………..Inca din vremea Dacilor aceste locuri arau conduse de monarhi ( cu peste 2000 de ani in urma ) iar apoi principatele Romane aveau in frunte voivozi sau Domnitori cu succesiune ereditara…..Unde e traditia republicana ? Scuze am avut si o ” republica efemera la Ploiesti ” si apoi aceea adusa pe tancuri de brtavii „ostasi ” care ne-au schimbat destinul ,rupand firul normal al desvoltarii acestui popor….. La revolutie in loc sa legam firul din capatul rupt l-am legat – parca – de o ” pagoda tiganeasca ” si habar nu avem unde ne ducem….poporul s-a transformat in ” populatie ” fara trecut si …. fara viitor…..

  Apreciază

 5. „Ereditatea” domnitorilor nu conferea titlul domnesc în mod automat. Domnia era electiva, adica domnul era ales de catre boieri, din rândul celor de „os domensc” (ereditate). Daca vi se pare cunoscut, nu va înselati, e la fel ca alegerea papei – doar ca cu mai putina reclama mass-media si alte „fumuri”. Plus ca niciunul dintre i preferiti nu-si pierdea capul odata cu alegerile 🙂 asa cum des se întâmpla la alegerile de domn mioritic.

  Pe de alta parte, cu exceptia a foarte putini, monarhistii de azi sunt scolarizati de socialism. Multi dintre cei scolarizati de socialism au emigrat si au dus faima scolii românesti în strainatate. În capitalismul post decembrist faima scolii românesti a decazut, românii care vor sa plece acum în strainatate nu numai ca au pierdut atu-ul initial ba chiar au un handicap – se „descurca” numai cei ale caror firme nu sunt interesate de diplome.

  Eu nu cred ca schimbarea unui presedinte ales cu un rege ereditar ar scoate România din buda. Ni se aduce ca exemplu/e Anglia, Suedia mai stiu e ce. La Suedia le dau ca exemplu vecina lor, Finlanda – ca sa comparam mere cu mere cum zic americanii – aceeasi cultura, aceeasi stare economica (ok, Nokia a disparut de la celulare, dar e înca prezenta în multe alte afaceri; dar la fel a patit-o si Ericsson 🙂 si înca mai de dinainte de Nokia). Plus ca Finlanda, republica pe când noi eram regat, a scapat de doua ori de URSS, pe când noi am încasat-o tot de atâtea ori, 1940/1944, si sub tot atâtia regi (deci nu un anume rege ci monarhia e de vina sau poate tara). De ce nu se aduce în discutie monarhia Saudita? Ce, aia nu-i monarhie? De ce nu se spune de republica din San Marino, înffintata pe vremea când rusii, vorba lui Caragiale, nici nu se inventasera? În PIGS avem 3 republici dar si o monarhie. Cea mai puternica tara din Europa este o republica. Ce bine ca este/era republica, sa fi fost monarhie dupa constitutiile din 1866 sau 1923 care interziceau accesul femeilor la putere, n-ar fi fost Merkel la conducere…

  Oricum am da-o, monarhia este perimata si njici macar nu ar aduce o solutie, noua, prostimii – ar putea însa aduce prosperitatea unei camarile si „prietenii prietenilor”.

  Principalii guru pro-monarhici au dovedit de atâtea ori ca deformeaza lucrurile, dar i-am cam lasat în pace, sunt fosile si e greu sa fie schimbati (adaptati la noile conditii socio-economice).

  Apreciază

 6. Aşa e când trădezi, până la urmă a văzut cum e să te simți trădat, oricum s-a temut mai mult pentru viața decât pentru semenii lui.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: