Aderarea României la Uniunea Europeană

Ca paşi premergători ai procesului de aderare la Uniunea Europeană (fostă Comunitatea Europeană până în 1993)  s-au situat exprimarea dorinţei (8 ianuarie 1990) Consiliului Frontului Salvării Naţionale de a stabili contacte cu Comunitatea Europeană şi cea a guvernului român (20 martie 1990) ca România să fie primită în Consiliul Europei. Evenimentele politice interne, în special mineriadele din 1990 şi din perioada următoare, au determinat Comunitatea Europeană să-şi retragă temporar sprijinul pentru România.

La scurt timp (9 aprilie 1991), Departamentul de Stat al S.U.A. şi-a exprimat şi el îngrijorarea pentru modul în care se desfăşura procesul de democratizare în România, în timp ce Comisia Europeană a anunţat, la 27 septembrie 1991 (în timpul uneia dintre mineriade), amânarea negocierilor cu România pentru încheierea Acordului de asociere.

Cu toate acestea au urmat mai multe runde de negocieri (în mai multe domenii), la 1 februarie 1993 fiind semnat Acordul de asociere a României la Comunitatea Europeană, cererea oficială de aderare fiind înaintată de reprezentanţii României la 22 iunie 1995 împreună cu Strategia naţională de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană. Apoi, după alte runde de negocieri, în cursul cărora s-au făcut numeroase recomandări, Consiliul European a acordat României, în decembrie 1999, statutul de candidat la aderare şi a lansat în decembrie 1999, invitaţia de a începe negocierile de aderare. În mod oficial, procesul de negociere a aderării a fost lansat la 15 februarie 2ooo, cu prilejul Conferinţei Interguvernamentale România – Uniunea Europeană şi a fost finalizat la 25 aprilie 2005 când a fost semnat Tratatul de aderare”.

Integrarea cu drepturi depline s-a produs la 1 ianuarie 2007, pentru România începând o nouă pagină de istorie.

*****

sursa: Alesandru Duţu, România în istoria secolului XX, Editura Fundaţiei România de Mâine, Bucureşti, 2007

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: