Stalin – „O dată cu ea a murit ultima mea urmă de afecţiune faţă de oameni”

Ascensiunea

Ironia este ca aproape nimeni nu ar fi crezut că Stalin va accede la puterea supremă în stat. Originar dintr-o familie ţărănească săracă din ceea ce va deveni mai târziu Georgia sovietică, singurul rămas în viaţă dintre cei patru copii ai familiei, el fusese un visător solitar. Născut Iosif  Djugaşvili, când a devenit revoluţionar comunist el şi-a schimbat numele în Stalin, omul de oţel.

Când Lenin a devenit conducătorul Rusiei comuniste, Stalin a acţionat discret, în umbra sa, până la îmbolnăvirea acestuia în 1921. În vreme ce persoane publice strălucite, precum Lev Troţki, ieşeau la rampă, abilul georgian îşi consolida propria putere şi punea capcane pentru rivali. În cele din urmă, Lenin s-a alarmat şi a încercat să împiedice ca Stalin să devină un pericol real. De pe patul de suferinţă, el a dictat un avertisment secret împotriva „puterii nelimitate“ a celui care era mâna sa dreapta. Dar la moartea lui Lenin în 1924, Stalin era pregătit să smulgă puterea din mâinile altora şi să-şi lichideze oponenţii, inclusiv pe Troţki.

Sentimentele umane erau excluse

Stalin avea mare pasiune pentru intrigile politice şi sentimentele umane erau excluse. Când prima sa soţie a murit dupa trei ani de căsnicie, el a spus: „O dată cu ea a murit ultima mea urmă de afecţiune faţă de oameni“, şi şi-a dat copilul să fie crescut de rude. A doua sa soţie, o adolescentă idealistă, i-a născut doi copii, apoi, exasperată de politicile sale represive şi de abuzurile sale, s-a sinucis.

După ce fiul său cel mare a încercat să se sinucidă, Stalin l-a ridiculizat pentru că eşuase. Luat prizonier de germani în Al Doilea Război Mondial, nefericitul tânăr – auzind că tatăl său refuzase să îl accepte într-un schimb de prizonieri – s-a aruncat în gardul electrificat al lagărului şi a murit.

Ceilalţi doi copii ai lui Stalin, Svetlana şi Vasili, au fost doar cu puţin mai fericiţi. Ea a devenit celebră în toată lumea când în 1967 a fugit în Occident, dar de atunci a trăit oscilând întruna între Statele Unite, Marea Britanie şi patrie. Vasili a fost un om de nimic şi un escroc, care şi-a băut minţile şi a murit la 41 de ani.


sursa: Mari enigme ale trecutului, Reader’s Digest

2 răspunsuri

  1. Stalin cu acolitii din Romania au sfartecat democratia din Romania.Abdicrea fortata a Regelui Mihai cat si condamnarea la moarte a Maresalului Antonescu recunosc ca autor moral pe Stalin..Nmele si comanda sa nerusinata a indoliat Romania si pe taranul roman.Blestemat sa-i fie numele!

  2. Blestemat sa fie el si toti comunistii care n-au facut decat rau intregii omeniri .. profitand de greselile lui Roosevelt, a acoperit Europa de Est cu regimul lui spurcat suprimand personalitatea a mii de oameni, efectele bolsevismului simtindu-se si astazi in randul est europenilor si nu numai.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: