Coafura în Grecia antică

Grecii îşi coafau părul în modurile cele mai diverse. În epoca arhaică, atât bărbaţii cât şi femeile purtau părul lung şi îl coafau adesea în bucle lungi ondulante, care cădeau mult spre spate. Îl purtau şi în numeroase răsucituri pe ceafă şi coafat pe frunte în meşe ondulate cu fierul şi aranjate simetric.

La Atena bărbaţii arborau şi ceea ce se numea crobylos, smoc de păr ridicat pe cap şi menţinut cu 0 bantă împodobită cu un greiere din aur.

În epoca clasică şi în perioadele următoare, bărbaţii purtau în general părul mai scurt; ajunşi la vârsta de efebi, copiii îşi tăiau părul şi îl consacrau lui Apolo sau Artemidei. Cei eleganţi îl păstrau lung, în schimb nimeni nu-l rădea parţial sau total, ca la noi; acesta era semnul sclavilor, care erau tunşi.

Dimpotrivă, la spartani copiii îşi tăiau părul, iar adulţii îl lăsau să crească în voie.

Coafurile femeilor erau foarte variate; ele lăsau să le atârne părul în bucle şi destul de rar îl înnodau cu panglici. Ele se mai coafau cu o coadă spre spate sau purtau părull ridicat pe cap în diverse feluri. Benţile care strângeau capul  sau prindeau părul erau utilizare în mod curent atât de bărbaţi, cât şi de femei. Părul era adesea vopsit, în genere blond, această culoare fiind cea mai apreciată. Erau cunoscute şi perucile şi buclele false. Pentru coafură se foloseau fierul de frizat şi piepţeni cu un rând dublu de dinţi de grosime diferită, făcuţi din os, din bronz, din solzi sau din fildeş, adesea admirabil decoraţi.

 

sursa: Dicţionar de civilizaţie greacă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: