Mayaşii în istorie

Indienii mayaşi au dominat America Centrală din 250 d.Hr. până în 850 d.Hr., construind oraşe în adâncul pădurilor tropicale. Urmaşii lor trăiesc încă în regiune. Civilizaţia mayaşilor a fost printre cele mai dezvoltate din America Centrală. Realizările lor în artă, arhitectură şi matematică au fost extraordinare. Doar cu unelte din piatră, mayaşii au reuşit să construiască mari piramide şi palate. Piramida Castillo din Chichen Itza e înaltă de 30 metri.

Unde locuiau mayaşii?

Primii mayaşi trăiau în oraşe-state, probabil conduse de regi preoţi. Evidenţe despre aceste state datează din anul 250 d. Hr., prin pilonii de piatră ridicaţi de conducători pentru a-şi demonstra realizarile. Doar în câteva generatii, mayaşii au construit mari oraşe, ca Tikal (acum Guatemala) cu populaţie de până la 50.000 de locuitori. Aceştia s-au extins spre Peninsula Yucatan şi spre Oceanul Pacific.

Roadele pământului

Bogăţia mayaşilor era bazată pe comerţ şi agricultură. Din 1500 î.Hr., oamenii au cultivat porumb, hrana lor de bază. Seminţele erau deseori fierte, dar şi măcinate pentru a face terci. Agricultorii cultivau roşii, fasole, avocado şi cartofi dulci. Ei nu creşteau animale, doar vânau animale sălbatice şi pescuiau. Mulţi trăiau în colibe în pădure şi veneau la oraş pentru cumpărături sau ceremonii religioase.

Ştiinţa stelelor

Preoţii maya învăţau cum să calculeze anul solar, lunile şi chiar mişcările planetei Venus. Pentru aceste calcule, mayaşii aveau cunoştinţe complexe de matematică şi ştiau să scrie mai bine decât orice alt popor al Americii.

Moartea unei culturi

În 800 d.Hr., unele oraşe din sud au fost abandonate; istoricii nu sunt siguri din ce cauză. În anul 950 d. Hr., majoritatea oraşelor mari au fost distruse. Oamenii au continuat să trăiască în acelaşi habitat, dar în sate. A existat o revigorare în anul 1200, dar apoi, în 1500, mayaşii au fost cuceriţi de invadatorii spanioli.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: