Tatăl contra fiului

Prinţul moştenitor Frederic cere de la fereastră cruţarea vieţii prietenului său, von Katte. Regele l-a silit să asiste la execuţie.

Întotdeauna au existat conflicte între generaţii; nu este nimic extraordinar în aceasta. Când însă este vorba de o familie puternică, asemenea disensiuni capătă o notorietate deosebită şi durabilă. Unul dintre cele mai celebre diferende a fost cel dintre aşa-numitul „Rege Sergent”, Frederic Wilhem I al Prusiei, şi fiul său, Frederic, născut în 1712.

„Să-i insuflaţi dragostea pentru armată”, aceasta era principala sarcină pe care regele o dăduse preceptorilor fiului său. Din nefericire, tânărul Frederic ura disciplina vieţii cazone şi arăta înclinaţii pentru studiul muzicii, literaturii şi filozofiei – preocupări considerate efeminate de către tatăl său. Neprecupeţind insulte şi umilinţe, el a încercat să-l modeleze pe prinţul moştenitor după propriul chip. Tratamentul aplicat de rege a devenit atât de abuziv, încât în 1730 Frederic a pus la cale să fugă în Anglia împreună cu alţi doi prieteni, locotenenţii von Keith şi von Katte.

Aflând de această intenţie, Frederic Wilhelm a ordonat arestarea fiului său şi a lui von Karte (von Keith reuşise să fugă) şi trimiterea lor în faţa Curţii Marţiale. Curtea a refuzat să-l judece pe prinţul moştenitor, dar l-a condamnat pe von Katte la închisoare pe viaţă. În mod arbitrar, regele a schimbat pedeapsa sa în moarte prin decapitare şi l-a 0bligat pe fiul său să asiste la execuţie.

Prinţul moştenitor a trebuit să mai suporte 10 ani de cruzimi din partea tatălui său. Dar când a ajuns pe tron, Frederic a pornit imediat un război împotriva Austriei, în urma acestuia Prusia devenind una dintre puterile dominante ale Europei. În plus, a fost un mare protector al artelor. Domnia sa de 46 de ani a eclipsat-o pe cea a tatălui, numele rămânându-i cunoscut în istorie ca Frederic cel Mare.

sursa: Mari enigme ale trecutului, Reader’s Digest

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: