Iancu de Hunedoara (1441-1456)

Voievod al Transilvaniei (1441 – 1456), guvernator al Regatului Ungariei (1446 – 1452) şi căpitan general al regatului menţionat (1453 – 1456), Iancu de Hunedoara a fost un simbol al lumii în care a trăit; provenea dintr-o familie cnezială românească înnobilată în Ţara Haţegului.

Începând cu anul 1441 Iancu a obţinut, an de an, victorii antiotomane; în 1442 înfrânge oastea otomană intrată în Transilvania, apoi intervine în Ţara Românească şi obţine victoria pe râul Ialomiţa.

În anii 1443-1444, Iancu de Hunedoara desfăşoară o campanie („campania cea lungă”) pe teritoriul Serbiei şi al Bulgariei, eliberează Nişul şi Sofia şi ameninţă chiar centrul Imperiului Otoman: turcii cer pace, care se încheie, graţie lui Iancu, în 1444, pe o perioadă de 10 ani. La insistenţele papale, ale principilor occidentali şi ale unor cercuri din Ungaria, se reiau planurile creştine de război. Voievodul nu a agreat ruperea păcii, dar decizia luată l-a situat în fruntea oştilor transilvănene, croate, bosniace, luptând alături de oastea regală ungară şi de cea a Ţării Româneşti. Bătălia s-a dat la 10 noiembrie 1444, la Varna, unde oastea creştină a fost învinsă de otomani (în confruntare a murit însuşi regele Ungariei şi Poloniei, Vladislav I).

În 1453, Mahomed al II-lea cucereşte Constantinopolul şi vizează extinderea Imperiului Otoman către zona centrală a Europei. În 1456, Iancu de Hunedoara reuşeşte să-l oprească pe cuceritorul Constantinopolului în faţa Belgradului, „cheia Ungariei” şi a Europei Centrale. Vestea victoriei străbate Europa, iar papa Calixt al III-lea l-a numit „cel mai puternic atlet al lui Hristos”.

Dar, la câteva zile după victorie, Iancu de Hunedoara murea răpus de ciumă. A fost înmormântat în catedrala din Alba-Iulia, iar pe piatra de mormânt au fost înscrise cuvintele: „s-a stins lumina lumii” (italianul Ioan de Capestrano).

sursa: Mariana Gavrilă, Vasile Manea – Istorie: Bacalaureat de nota 10, Ed. Aula, 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: