Oamenii preistorici

Oamenii preistorici au trăit în „preistorie“, în perioada de dinaintea anului 3500 î.Hr., când oamenii au început să scrie, înregistrând evenimentele vieţii lor. Ei sunt strămoşii noştri.

Primele fiinţe umane au trăit în Africa cu 2 milioane de ani în urmă. Însă mici creaturi asemănătoare omului, care mergeau vertical pe picioarele din spate, au trăit cu 4 milioane de ani în urmă. Oamenii de ştiinţă i-au numit Australopiteci, existenţa lor fiind confirmată de oasele şi amprentele descoperite. Una dintre cele mai faimoase descoperiri a fost scheletul unei femele, poreclită ,,Lucy“, care a trăit în Etiopia, cu 3,75 milioane de ani în urmă.

BĂRBAŢI ŞI FEMEI MAIMUŢĂ

Probabil că Australopitecii arătau şi trăiau asemeni maimuţelor. Ei au fost urmaţi de o specie mai evoluată, numită Homo habilis (omul îndemânatic), care producea unelte prin cioplirea pietrei, obţinând unelte de tăiat şi curăţat. Zgârieturile găsite pe oasele de animale din acea perioadă, sugerează că Homo habilis tăia carnea de pe animalele moarte cu nişte unelte de piatră.

OAMENII EPOCII DE PIATRĂ

Vechea perioadă a pietrei sau perioada Paleolitică a început cu Homo habilis. Acum 1,75 milioane de ani a apărut o nouă specie umană, Homo erectus (om vertical), care s-a răspândit din Africa în Europa şi Asia. Homo erectus avea un creier mai mare, producea unelte mai bune şi a fost probabil prima fiinţă umană care a folosit focul.

Cu mai puţin de 400.000 de ani în urmă a apărut o nouă specie umană, cunoscută astăzi cu denumirea de Homo sapiens (omul înţelept). Oamenii de Neanderthal (numiţi după o vale din Germania) au trăit în Europa şi în Orientul Mijlociu, până acum 35.000 de ani. Trăind în peşteri, oamenii de Neanderthal au reuşit să supravieţuiască erei glaciale Pleistocen.

CULTURI PREISTORICE

Cel puţin două tipuri de Homo sapiens au trăit alături  – Homo sapiens timpurii (neanderthalienii) şi o subspecie a acestora, Homo sapiens sapiens, care semăna mai mult cu omul modern; neanderthalienii erau mult mai mari şi lipsiţi de bărbie. Ei foloseau unelte simple şi probabil că puteau şi să vorbească. Din anumite motive, neanderthalienii au dispărut, lăsând ca specia noastră să fie singura de pe Pământ. Cei care au supravieţuit, spre exemplu oamenii de Cro-Magnon, au trăit în epoca de piatră în toată Europa. Ei au început să se exprime prin artă, schiţând picturi pe pereţii peşterilor şi cioplind piatra în forme umane. La Lascaux (Franţa) şi Altamira (Spania) există celebre picturi rupestre.

AŞEZAREA

În Neolitic sau noua epocă de piatră, acum 11.000 de ani, oamenii şi-au schimbat stilul de viaţă de la unul nomad, bazat pe adunarea hranei şi pe vânătoare, la o existenţă mai aşezată, bazată pe agricultură şi domesticirea animalelor. Oamenii au început să producă unelte din metal cu 5500 de ani în urmă. Desfăşurarea în timp a evenimentelor diferă de la o zonă la alta. De exemplu, vechii greci trăiau în epoca de bronz, în perioada lor de apogeu, cu 3000 de ani în urmă, în timp ce în Marea Britanie, perioada preistorică a durat până la invazia romanilor, care a avut loc cu 2000 de ani în urmă, când romanii se aflau în perioada epocii fierului.

13 răspunsuri

 1. Hello. Am ajuns aici „surfand” dinspre blogul lui Mircea Vladut unde esti in blogroll. cand e vorba de istorie, de fapt, de multe alte materii scolare, eu mereu ma simt cam cu musca pe caciula, si incerc uneori sa recuperez on-line ! Uite, am gasit recent un blog de istorie universala care mi s-a parut si el informativ, tot asa, la nivel „popularizator” general, desi poate ca nu are poze asa frumoase ca blogul tau, si iti dau un link, ca poate vrei sa il cunosti si tu. http://www.localhistories.org/ (Nu fac „reclama” in mod „special”, nu il cunosc personal pe acel blogger, am ajuns la site-ul lui tot intamplator cautand ceva despre istoria Scandinaviei, si mi-a placut prezentarea si efortul lui sincer si constiincios, la fel ca al tau…efectiv de aia m-am gandit sa-ti spun despre blogul lui, in caz ca nu il cunosteai dinainte.)

 2. mia placut

 3. Foarte frumos si interesant felicitari si succes.Pt istorie am avut o compunere!M-a ajutat mult!!!!!!!!

 4. a fost foarte interesant :)) ma ajutat mult la testul de istorie

 5. e tare la istorie am luat un 10*

 6. e tare da la ce ne mai trebe sa mai postezi ca ma ajuta mult

 7. mia placut mult :))))

 8. mie ami place foarte mult istoria

 9. mia placut foarte mult,o sa iau cu siguranta un 10

 10. Foarte frumos si educational!M-a ajutat la ora de istorie!

 11. Foarte frumos nu numai ca mai placut dar doamna ma felicitat pentru ca a fost foarte frumos 😀😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: