Scrisoarea lui Iuliu Maniu şi Constantin I.C. Brătianu adresată mareşalului Ion Antonescu (21 martie 1944)

Domnule mareşal,

De la începutul războiului v-am sfătuit asupra atitudinii pe care România trebuie să o păstreze în conflictul mondial.

Nu aţi ţinut nici un cont de sugestiile noastre şi aţi luat complecta răspundere a consecinţelor politice a acţiunei ce aţi condus.

Astăzi trebuie să constataţi că, după pierderile enorme rezultate din război, ţara noastră este ameninţată de un pericol la care nu mai poate face faţă.

Armatele germane înfrânte nu ne mai pot asigura în contra unei invazii ruseşti şi concursul pe care l-am mai putea da să o împiedicăm va fi cu totul insuficient. A coopera mai departe cu armatele germane ar fi să sacrificăm în mod inutil ceea ce ne-a mai rămas ca putere militară şi să provocăm din partea armatelor bolşevice victorioase represalii şi distrugeri iresponsabile.

Orice gest aţi face de aici înainte pentru a ne solidariza într-o acţiune care s-ar putea considera ca vrăjmaşă în contra puterilor aliate, ar constitui o gravă greşeală.

Pentru că în acest moment nimeni nu poate lua răspunderea situaţiei ce aţi creat, trebuie ca tot d-voastră să arătaţi germanilor că trebuie să retrageţi restul trupelor noastre care mai operează în Rusia, că nu le mai puteţi da concursul militar de până acum şi că ţara se găseşte în situaţie de nebeligeranţă. Pe de altă parte, să comunicaţi aliaţilor anglo-ruso-americani hotărârea ce aţi luat.

Dacă nu puteţi face aceste acte, nu mai rămâne decât să arătaţi M.S. regelui că nu puteţi conduce mai departe politica ţării şi că trebuie să avizeze la formarea unui nou guvern, care să poată îndrepta, cel puţin în parte, situaţiunea în care ne aflăm şi care să nu expună ţara la noi complicaţiuni.

Primiţi, vă rugăm, domnule mareşal, asigurarea înaltei noastre consideraţiuni.

C. I. C. Brătianu, Iuliu Maniu

sursa: Bogdan Murgescu, Istoria României în texte, Ed. Corint, Bucureşti, 2001

5 răspunsuri

  1. Bravo! Scrisoarea asta arata fara nici un echivoc ca Ion Antonescu a fost un personaj nefast al istoriei noastre, nicidecum un erou, asa cum il considera multi. Ca a fost criminal de razboi sau nu ma intereseaza mai putin, dar sa jertfesti interesul national „onoarei” tale de militar, cum a facut el, insemna sa fii un tradator. Si cand ma gandesc ca multi sustin ca, daca n-ar fi fost arestat de rege, ar fi incheiat el armistitiul cu aliatii. NU l-ar fi incheiat, iar scrisoarea asta, ramasa fara consecinte, dovedeste cat de incapatanat era. A primit ce a meritat.

  2. moise Cu siguranta militarii au o educatie cazona si lipsita de dplomatie. Antonescu a facut mult rau Romaniei, daca ne gindim numai la despagubirile imense de razboi care au inapoiat tara peste 20 de anj. Numai un om cu gindire paranoica putea crede in victoria lui Hitler.Totdeauna, din cauza,comenzii unice, militarii tind se considere mari conducatori de popoare. Diferenta este imensa.Egreu intre doua hiene -comunism ori nazism- sa alegi, dar solutia era neutralitatea .

  3. Ca generalul Antonescu a facut anumite greseli nu contesta nimeni, dar deasemenea nu putem sa nu obsrevam ca a fost un mare patriot, ca si-a iubit necontenit tara si ca a facut tot ce a putut spre binele ei. Alt fapt pt care trebuie sa primeasca toate consideratiile noastre este acela pt ca a fost un profesionist desavarsit, cel mai mare strateg militar din perioada moderna, a fost cel mai bun cadru militar din Romania in toate gradele pe care le-a detinut. Este acuzat ca nu a intors armele impotriva nemtilor? Asta a facut-o pentru ca a gandit in termeni militari, pt ca a vrut sa mearga pana la capat alaturi de aliatul sau care l-a ajutat sa elibereze Basarabia si pt ca a a vut demnitate. Cu toata sinceritatea astfel de oameni imi doresc din tot sufletul sa mai aiba Romania. Traiasca Maresalul!!!

  4. Încă nu se cunosc toate dedesubturile istoriei noastre zbuciumate.Sa speram ca- ntr-o buna zi se va sti tot adevarul.

  5. Parafrazând un cântec celebru nu pot să zic decât Domne,ai milă de ei.Din păcate,mulți deștepți din România nu trec de nivelul Ponta.Și sunt sigur că aceștia mă vor considera băsist.Dumnezeu să-i lumineze,dacă mai are pe cine.Apropo,mesajul se referăla comentariile anterioare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: