Masada, fortăreaţa aproape imposibil de cucerit

Masada (în ebraică = „fortăreaţă de piatră“) este o cetate situată pe un platou montan izolat de pe coasta vestică a Mării Moarte. A fost locuită în ultimii 3 000 de ani, iar în secolul II î.Hr., pe vîrful său plat s-a construit un castel care se înălţa la 470 de metri deasupra Mării Moarte. În anul 73 d. Hr., această fortăreaţă a reprezentat ultimul bastion al zeloţilor şi esenienilor evrei în lupta lor împotriva Romei.

Castelul fusese mărit de Irod, regele iudeilor, în anii 30–36 d.Hr., pentru a deveni cea mai mare cetate din ţară. Motivul acestor modificări era ameninţarea permanentă a Romei. Cleopatra, regina Egiptului, insistase pe lângă generalul roman Marc Antoniu pentru detronarea lui Irod, iar în anul 72 d.Hr. (când Irod murise deja), Legiunea a Zecea, împreunã cu alte trupe suplimentare au început asediul Masadei. Garnizoana de apărare a fortăreţei avea suficiente alimente, astfel încît, în loc să-i înfometeze, romanii au construit o rampă din piatră, lemn şi nisip pe o latură a cetăţii, pe această rampă au ridicat un turn şi de acolo au atacat necontenit bastionul. În acelaşi timp, au început să lovească zidurile cetăţii cu un berbece.

După aproape doi ani de asediu, cei din fortăreaţă şi-au dat seama că nu mai au nici o speranţă şi au hotărât că este mai bine să se sinucidă decât să cadă în mâinile romanilor care, cu siguranţă, i-ar fi ucis. Se aflau acolo 960 de bărbaţi, femei şi copii. Au fost traşi la sorţi primii care aveau să moară, precum şi călăii acestora. La sfârşit, când aproape toţi muriseră, supravieţuitorii (călăii) au tras la sorţi zece oameni care să-i omoare pe cei rămaşi. Fiecare victimă s-a întins la pământ, îmbrăţişându-şi familia deja moartă, şi şi-a oferit gâtul pentru a-i fi tăiat. În final a mai rămas un singur om care, după ce s-a asigurat că toată lumea murise, şi-a înfipt sabia în corp, căzând alături de familia sa.

Potrivit istoricului evreu Josephus Flavius, două femei şi cinci copii care se ascunseseră într-un rezervor de apă au supravieţuit acestei sinucideri în masă.

2 răspunsuri

  1. Sobietzki si moldovenii…

  2. Moldovenii au fost totusi mai norocosi decat evreii! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: