O împuşcătură la teatru

Patru preşedinţi americani au fost asasinaţi: Abraham Lincoln în 1865; James A. Garfield în 1881; William McKinley în 1901; şi John F. Kennedy în 1963. Până la Kennedy, asasinatul lui Lincoln a fost înconjurat de cea mai mare notorietate; iar moartea sa cel mai mult deplânsă.

Când Lincoln a devenit cel de-al 16-lea preşedinte al naţiunii, vechea dispută pe tema sclaviei a dus la izbucnirea unui război civil violent, de multă vreme amânat. Din momentul alegerii sale în noiembrie 1860 şi până la inaugurarea din martie 1861, şapte state sudice au proclamat secesiunea şi l-au ales pe Jefferson Davis ca preşedinte al Confederaţiei Statelor Americane; patru alte state aveau să li se alăture mai târziu. Atacul confederaţilor împotriva Fortului Sumter în apropiere de portul Charleston, survenit la data de 12 aprilie, a constituit începutul unui conflict de patru ani, care avea să se soldeze cu peste 600.000 de morţi si aproape 400 000 de răniţi de ambele părţi.

Pacea a venit o data cu capitularea lui Robert E. Lee în fata lui Ulysses S. Grant la Appomatox (Virginia), la 9 aprilie 1865. Cinci zile mai târziu, preşedintele a vrut să se relaxeze petrecând o seară la teatru împreună cu soţia sa. La teatrul Ford din Washington îl aştepta John Wilkes Booth, membru al unei faimoase familii de actori şi simpatizant al cauzei sudiste. Cu sânge rece, Booth a intrat în loja prezidenţială nepăzită şi, de la spate, a tras un singur glonţ – fatal – în capul lui Lincoln. Deşi şi-a rupt un picior sărind pe scenă, Booth a reuşit să scape fugind călare. Două săptămâni mai târziu a fost găsit într-un hambar din Virginia şi a fost împuşcat, sau s-a împuşcat, în timp ce urmăritorii lui dădeau foc magaziei. Alte nouă persoane aveau să fie curând implicate în oonspiraţia lui Booth; patru au fost spânzurate, patru încarcerate şi una declarată nevinovată.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: